U prodavnicama i na pijaci već mogu da se nađu prve jagode, većini omiljeno voće. Kao svež plod je dostupan u veoma kratkom periodu tokom godine. Sada je njihova sezona na početku, a dok se sladimo mirisnim plodovima crvene voćke, već razmišljamo kojim bi đakonijama još mogli da se počastimo, a da je jagoda u glavnoj ulozi. Pored soka, mnogi obožavaju i džem od jagoda, ali ga neki izbegavaju zbog šećera.

Ovaj recept za domaći džem od jagoda, koji se pravi veoma lako i ne sadrži šećer.

Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 60 ml limunovog soka
  • 3 kašičice izrendane korice limuna
  • 70 g meda

Priprema:

Očišćene jagode usitniste ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju šerpu. Dodajte izrendanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promešajte i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri uz često mešanje. Kada je smesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuvanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju. Džem čuvajte u fižideru i pojedite ga u naredne dve nedelje. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mestu i ne pojede u što kraćem roku.

Izvor: Stvar ukusa