U prodavnicama i na pijaci već mogu da se nađu prve jagode, većini omiljeno voće. Kao svež plod je dostupan u veoma kratkom periodu tokom godine. Sada je njihova sezona na početku, a dok se sladimo mirisnim plodovima crvene voćke, već razmišljamo kojim bi đakonijama još mogli da se počastimo, a da je jagoda u glavnoj ulozi. Pored soka, mnogi obožavaju i džem od jagoda, ali ga neki izbegavaju zbog šećera.
Ovaj recept za domaći džem od jagoda, koji se pravi veoma lako i ne sadrži šećer.
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 60 ml limunovog soka
- 3 kašičice izrendane korice limuna
- 70 g meda
Priprema:
Očišćene jagode usitniste ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju šerpu. Dodajte izrendanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promešajte i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri uz često mešanje. Kada je smesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuvanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju. Džem čuvajte u fižideru i pojedite ga u naredne dve nedelje. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mestu i ne pojede u što kraćem roku.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus