Holandez sos je komplikovan za pripremu jer morate da znate tačno u kom trenutku ćete prekinuti kuvanje. Ako ga budete kuvali predugo, dobićete kajganu. Ako ga kuvate premalo, sos se neće zgusnuti. Treba da budete iskusan kuvar da znate kada je dovoljno kuvanja i kada je tekstura savršena.

Trik je u tome da žumacne ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temepraturi, a kada budete mutili sastojke to radite tačno 30 sekundi. Umak je odličan za meso ili povrće, a jedan je od pet umaka koji predstavlja bazu za sve ostale. 

Sastojci:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica vode
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 110 g putera
  • prstohvat soli

Priprema:

Pomešajte žumance, vodu, limunov sok i so u posudi. Istopite maslac dok ne zapeni, zatim umutite smesu sa žumancima i postepeno dodajte vreo maslac. Sve vreme mutite, otprilike nekih 30 sekundi kako biste dobili savršen sos. Ovaj sos možete da koristite za prelivanje špargli, ali i piletine, kao i mesa po vašem ukusu. 

Izvor: Stvar ukusa