Holandez sos je komplikovan za pripremu jer morate da znate tačno u kom trenutku ćete prekinuti kuvanje. Ako ga budete kuvali predugo, dobićete kajganu. Ako ga kuvate premalo, sos se neće zgusnuti. Treba da budete iskusan kuvar da znate kada je dovoljno kuvanja i kada je tekstura savršena.
Trik je u tome da žumacne ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temepraturi, a kada budete mutili sastojke to radite tačno 30 sekundi. Umak je odličan za meso ili povrće, a jedan je od pet umaka koji predstavlja bazu za sve ostale.
Sastojci:
- 1 žumance
- 1 kašičica vode
- 1 kašičica limunovog soka
- 110 g putera
- prstohvat soli
Priprema:
Pomešajte žumance, vodu, limunov sok i so u posudi. Istopite maslac dok ne zapeni, zatim umutite smesu sa žumancima i postepeno dodajte vreo maslac. Sve vreme mutite, otprilike nekih 30 sekundi kako biste dobili savršen sos. Ovaj sos možete da koristite za prelivanje špargli, ali i piletine, kao i mesa po vašem ukusu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus