Veruje se da su prve krofne došle iz antičke Grčke i Rima i da je tada bilo nekoliko čuvenih majstora za ovo slatko testo. Smatra se da su one izgledale kao trake od testa koje su se umakale u med i sekle na komade. Tokom 15. veka krofne doživljavaju pravu ekspanziju, u početku na dvorovima u Evropi, gde su se jele kao loptice od testa koje su utapane u šećerni sirip. Veruje se da su se krofne, najsličnije ovim današinjim, pojavile u Danskoj početkom 19. veka. Upravo su danski doseljenici tokom 19. veka preneli recept za u Ameriku, gde one dostižu svoju popularnost. Nas krofne podsećaju na detinjstvo i bakinu kuhinju, gde je ovo pecivo mirisalo već sa ulaznih vrata.  Danas domaćice uglavnom izbegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplikovana, ali ako ispratite korake lako možete i vi da ih spremite. Najteži deo posla je da se umesi testo, a mi vam donosimo sjajne savete. 

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju jeste brašno. Ono treba da bude pšenično i kvalitetno. Takođe, ono što je bitno jeste da brašno dodajete postepeno, jer bez obzira što imate količinu u sastojcima, nekad će vam biti potrebno manje ili više. Nemojte da koristite suv kvasac, svež je uvek bolja opcija, a vodite i računa da voda u kojoj ćete ga razblažiti bude prave temeprature. Sada kada je testo gotovo, potrebno da ga pokrijete providnom folijom i ostavite da nadođe. Uvek je bolje da pokrivate providnom folijom jer testo brže nadođe. 

Pročitajte i ovo: Najlepše pečene mini krofne

BONUS VIDEO: 

TikTok/marina_annen Lažne krofne

(StvarUkusa/S.B.)