Postoji nekoliko teorija o tome kako su nastale krofne, ali se opšteprihvaćeno mišljenje je da su prvi put napravljene u Evropi tokom srednjeg veka. Jedna teorija kaže da su potekle iz Venecije u Italiji, gde su se pravile u obliku malih kuglica i nazivale se "fritole". Prema ovoj teoriji, venecijanski trgovci su prenosili recepte za fritole u druge zemlje, gde su se onda razvijale u različite oblike i ukuse.

Druga teorija kaže da su krofne nastale u Nemačkoj, gde su se pravile kao slatke kuglice od testa koje su se pržile u dubokom ulju. Ove kuglice su se zvale "Berliner Pfannkuchen" ili jednostavno "Berliner", što u prevodu znači "Berlinski palačinci". Prema ovoj teoriji, Berliner krofne su se kasnije proširile u celu Evropu.

U svakom slučaju, krofne su danas popularne širom sveta, prave se u različitim oblicima, a posebno su popularne one sa "rupom" u sredini, kao i i sa brojnim dodacima. U Srbiji ih domaćice najčešće prave prazne ili sa džemom i nutelom, a mi vam dajemo recept za one punjene kremom od vanile. Uživajte u ovim ukusnim, domaćim krofnama!

  • Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 70 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 250 ml mleka
  • ulje za prženje
  • Fil:
  • 500 ml mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 6 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 1 kašika putera

Priprema:

U većoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer i so. U drugoj posudi umutite jaja, pa im dodajte ulje i mleko. Sve dobro sjedinite.
Sipajte tečne sastojke u suve i umesite testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Ostavite ga da se odmara oko 30 minuta na toplom mestu.

U međuvremenu, pripremite fil. U posudi pomešajte žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte gustin i sve dobro promešajte. U drugoj posudi zagrejte mleko i puter do ključanja, a zatim ga dodajte u smesu sa žumancima i gustinom. Sve dobro promešajte i vratite na šporet. Kuvajte fil na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.

Nakon 30 minuta, testo razvijte i nčašom isecite na krugove. Ostavite ih da odmaraju još 10 minuta. Zagrejte ulje u dubokom tiganju na srednjoj temperaturi. Kad je ulje dovoljno vruće, ubacujte krofne i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana. Kad su gotove, krofne stavite na papirni ubrus da se malo ocede od ulja.

Napunite kesu za dekoraciju filom i napravite rupu u svakoj krofni, pa u nju ubacite krem. Možete filovati krofne i pomoću šprica za kolače.
Ukrasite po želji i služite dok su još tople.

Izvor: Stvar ukusa