Veruje se da su prve krofne došle iz antičke Grčke i Rima i da je tada bilo nekoliko čuvenih majstora za ovo slatko testo, ali nažalost nema puno zabeleženih podataka. Smatra se da su one izgledale kao trake od testa koje su se umakale u med i sekle na komade. Tokom 15. veka krofne doživljavaju pravu ekspanziju, u početku na dvorovima u Evropi, gde su se jele kao loptice od testa koje su utapane u šećerni sirip. Veruje se da su se krofne, najsličnije ovim današinjim, pojavile u Danskoj početkom 19. veka. Upravo su danski doseljenici tokom 19. veka preneli recept za u Ameriku, gde one dostižu svoju popularnost. Danas postoji milion recepata za ovu poslasticu, a postoji i njena mini verzija. Uvek su ukusne, a mi predlažemo da isprobate da napravite čuvene krofne sa rupom, koje su neverovatno vazdušaste i mekane. 

  • Sastojci:
  • 300 g brašna 
  • 120 ml mleka 
  • 1 kašičica suvog kvasca 
  • 2 kašike šećera 
  • 30 g putera 
  • 1 jaje 
  • 1/2 kašičice soli 

Priprema:
Mleko malo zagrejte, pa dodajte šećer, so i kvasac. Promešajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte jaje sobne temeprature i umutite žicom. Sipajte prosejano brašno, pa sjedinite špatulom. Dodajte puter sobne temeprature i umesite testo. Stavite ga u nauljenu posudu i pokrijte, pa ostavite 1-2 sata da odmori. Podelite testo na 10 delova i oblikujte loptice. Spljoštite ih malo rukama, pa rakijskom čašom napravite rupu na sredini. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte, pa ostavite pola sata. U dobro zagrejani tiganj sipajte ulje i pržite krofne. Vadite ih na ubrus da se malo ocede, pa uvaljajte u šećer. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE