Čemberlen torta je kombinacija dva čuvena klasika, a to su reforma i grilijaš. Za ljubitelje oraha i čokolade ova poslastica je pravo uživanje,jer ne samo da obiluje orasima u koricama i finim čokoladnom kremom, već se i između redova nalazi predivan grilijas od lešnika, koji sve povezuje u neverovatan ukus koji se nezaboravlja. Obavezno upišite recept za ovu tortu u svoju svesku, jer je idealan predlog za sve svečane prilike. 

  • Sastojci:
  • Za jednu koru: 
  • 4 belanceta 
  • 4 kašike šećera
  • 50 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • Za prvi fil: 
  • 2 žumanceta 
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike skroba 
  • 350 ml mleka
  • 100 g mlečne čokolade
  • Za drugi fil: 
  • 14 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 100 g čokolade
  • 250 g putera 
  • Za grilijaš:
  • 150 g šećera
  • 100 g pečenog lešnika
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade
  • 150 ml slatke pavlake

Priprema:

Kratko mutite belnaca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno, pa špatulom lagano umešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Pleh (dimenzija 40x30 cm) obložite pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Ispecite još jednu koru na isti način i od iste količine sastojaka.Nemojte koru odmah da vadite iz pleha, nego sačekajte par minuta, kako se ne bi skupljala.

Pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mleko, pa dobro sjedinite, ne smeju da ostanu grudvice. Preostalo mleko stavite da se kuva i kada se dobro zagreje dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. 

U posudi penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari 10 minuta, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta i ohladite na sobnoj temepraturi. Povremeno promešajte. 

U šerpi otopite šećer, pa dodajte lešnik. Dobro promešajte, pa izvadite na pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi izblendirajte. 

Penasto umutite puter sobne temeprature, pa dodajte u prvi fil, koji ste prehtodno umutili. Zatim u tu smesu dodajte drugi umućeni i ohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Obe kore presecite na 2 dela, pa prvu premažite filom, pospite karamelizovane lešnike, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve. Poslednju koru premažite filom, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte. Stavite u frižider na par sati i onda služite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE