Reforma ili reform torta je klasik domaće kuhinje i neizostavan je deo svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, slavama ili svadbama. Jugoslovenske domaćice su je često pravile, a omiljenisastojci kao što su čokolada, orasi i puter čine je kraljicom svih torti i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Danas se domaćice ne usuđuju da je naprave jer im deluje komplikovano, ali poprilično je jednostavna, a ovaj recept uspeva svima. Ovu čokoladnu tortu prati nekoliko legendi o nastanku. Neki kažu da je donela reformu svojim jedinstvenim ukusom, dok drugi tvrde da ju je napravila partizanka u čast reformi posle II svetskog rata, a neki tvrde da je nastala u Jugoslaviji tokom privrednih reformi.
- Sastojci:
- Za kore:
- 12 belanaca
- 320 g šećera
- 320 g mlevenih oraha
- 8 kašika brašna
- Za fil:
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 150 g čokolade
- 270 g putera
Priprema:
Mutite belanca (6 komada) sa šećerom (160 g) dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte mlevene orahe (160 g) i brašno (4 kašike) i lagano špatulom promešajte. Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 15-20 minuta. Dok se prva kora peče, ponovo umutite preostala belanca sa šećerom i lagano umešajte mlevene orahe i brašno. Ispecite i drugu koru. Pečene kore pokrijte krpom da se ne osuše. Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta i kuvajte ih na pari. Zatim dodajte pola šoljice vode i čokoladu, pa kuvajte, neprestano mešajući (možete i mikserom), dok se ne otopi i sjedine sastojci. Pazite da ne prekuvate fil jer ne sme da bude previše čvrst. Umutite puter i dodajte u prohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Kore presecite da dobijete 4 komada i svaku koru nafilujte. Poslednju koru celu nafilujte da pokrijte sve stranice.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom