Mekane i vazdušaste domaće krofne uvek su dobrodošle na stolu. Postoje različiti recepti ali je osnova ista. Prave se od masnog testa sa kvascem. Obično se posipaju šećerom, šećerom u prahu ili kašikom džema ili marmelade. Kad ih jednom probate po ovom receptu uvek ćete ih tako praviti.

  • Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • so
  • korica limuna
  • 1 jaje
  • 250 ml mleka
  • 15 g putera
  • malo ulja + za prženje
  • šećer 

Priprema:

U činiju sa brašnom dodajte kvasac, šećer, so, limun (korica), jaje i mleko, pa mešajte dok se ne dobije testo. Dodajte puter i mesite dok testo ne postane glatko. Dodajte ulje u testo i pokrijte sve strane. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 1 sat. Posle sat vremena razvucite testo i pomoću kalupa napravite okrugli oblik. Manjim kalupom izbodite sredinu da biste napravili oblik krofne. Prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta. Nakon isteka vremena pržite na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Pospite šećerom i poslužite.

Krofne sa rupom na sredini Intsgram/Cookistwow

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE