Mekane i vazdušaste domaće krofne uvek su dobrodošle na stolu. Postoje različiti recepti ali je osnova ista. Prave se od masnog testa sa kvascem. Obično se posipaju šećerom, šećerom u prahu ili kašikom džema ili marmelade. Kad ih jednom probate po ovom receptu uvek ćete ih tako praviti.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 7 g suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- so
- korica limuna
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 15 g putera
- malo ulja + za prženje
- šećer
Priprema:
U činiju sa brašnom dodajte kvasac, šećer, so, limun (korica), jaje i mleko, pa mešajte dok se ne dobije testo. Dodajte puter i mesite dok testo ne postane glatko. Dodajte ulje u testo i pokrijte sve strane. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 1 sat. Posle sat vremena razvucite testo i pomoću kalupa napravite okrugli oblik. Manjim kalupom izbodite sredinu da biste napravili oblik krofne. Prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta. Nakon isteka vremena pržite na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Pospite šećerom i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus