Medenjaci su poslastica koja je toliko ukusna, a miris koji se širi kućom nas vraća u neka lepša vremena. Svaka domaćica u staroj Jugoslaviji je znala napamet recept za medenjake. Obično su se čuvali u metalnoj kutiji, jer su bivali mekši i ukusniji što suže stoje.

  • Sastojci:
  • 200 g meda
  • 200 g šećera
  • 800 g brašna
  • kašičica soda bikarbone
  • kašičica cimeta
  • sok i rendana kora od jednog limuna
  • 8-10 žumanaca

Priprema:

Med i šećer stavite u šerpu da provre. U drugu šerpu sipajte brašno i prelijte polako sa proključalim medom i šećerom, dobro sve umešajte i ostavite da se ohladi. U ohlađenu masu dodajte sodu, cimet, sok i rendanu koru od jednog limuna i 8 žumanaca. Sada masu ponovo dobro promešajte, i ako je potrebno da masa bude kompaktna, možemo dodati još 1-2 žumanceta. Dobijeno testo razvucite oklagijom na 1 cm debljine i blago premažite uljem. Čašom vadite krugove i ređajte na pleh. Svaki medenjak premažite žumancetom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumene. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE