Medenjaci su poslastica koja je toliko ukusna, a miris koji se širi kućom nas vraća u neka lepša vremena. Svaka domaćica u staroj Jugoslaviji je znala napamet recept za medenjake. Obično su se čuvali u metalnoj kutiji, jer su bivali mekši i ukusniji što suže stoje.
- Sastojci:
- 200 g meda
- 200 g šećera
- 800 g brašna
- kašičica soda bikarbone
- kašičica cimeta
- sok i rendana kora od jednog limuna
- 8-10 žumanaca
Priprema:
Med i šećer stavite u šerpu da provre. U drugu šerpu sipajte brašno i prelijte polako sa proključalim medom i šećerom, dobro sve umešajte i ostavite da se ohladi. U ohlađenu masu dodajte sodu, cimet, sok i rendanu koru od jednog limuna i 8 žumanaca. Sada masu ponovo dobro promešajte, i ako je potrebno da masa bude kompaktna, možemo dodati još 1-2 žumanceta. Dobijeno testo razvucite oklagijom na 1 cm debljine i blago premažite uljem. Čašom vadite krugove i ređajte na pleh. Svaki medenjak premažite žumancetom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumene.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus