Ledene kocke su jedan od najlepših starinskih kolača koji se pravi od čokoladne kore, preko ide beli fil, a onda i glazura. Isprobajte i recept za kakao ledene kocke koje ćete u slast pojesti. Ljubitelji slatkih đakonija biće oduševljeni jednostavnim receptom. Fil za ovaj kolač se razlikuje od originalnog, lakše se pravi i ne mora da se kuva. Kakao fil za ledene kocke dosta podseća na čizkejk fil.
- Sastojci:
- Za biskvit:
- 80 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 jajeta
- 180 g šećera
- 50 ml mleka + 50 ml
- 50 ml ulja
- Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 100 g svežeg ili krem sira
- 3-4 kašike šećera u prahu
- 1 kašika kakaoa
- Za glazuru:
- 40 g kakaoa
- 50 g šećera
- 200 ml mleka
- 20 g putera
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, a u drugoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli. Dodajte i šećer i mutite dok ne postanu skroz penasta. Sipajte mleko (50 ml) i ulje i nastavite da mutite. Postepeno dodajte suve sastojke i lagano sjedinite. Kalup dimenzija 24x24 cm premažite puterom (ivice i dno) i pospite brašnom. Sipajte smesu unutra. Poravnajte i pecite na 170°C oko 30-35 minuta. Zatim umutite slatku pavlaku, pa dodajte krem sir i šećer u prahu i nastavite da mutite. Zatim sipajte kakao i lagano promešajte. Koru probušite čačkalicom na nekoliko mesta, pa prelijte mlekom (50 ml). Sipajte fil i poravnajte. U šerpi pomešajte kakao, šećer i mleko da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok ne proključa i dodajte puter. Promešajte dok se sve ne otopi i sjedini. Sipajte preko fila, pa stavite u frižider da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem