Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČOKOLADNI ČIZKEJK SA PLAZMOM: Božanstveno kremast i lagan - nećete se zaustaviti na jednom parčetu

Autor Sanja Belinić

Čokoladni čizkejk sa plazmom spada u najlepše i najjednostavnije poslastice za pripremu.

 Čokoladni čizkejk sa plazmom Izvor: Printscreen/YT/ Immer Appetitlich

Postoji mnogo recepata za čizkejk, ali isto tako postoji dosta polemika odakle potiče ovaj kolač. Svi su mišljenja da je nastao u Americi, tačnije u Njujorku, ali tamo je samo stekao popularnost i današnji način pripreme. Kada je u Americi izmišljen krem sir 1872, u decenijama koje su usledile njujorški pekari počeli su sa upotrebom takvog sira za proizvodnju deserta, pa je tako tridesetih godina prošlog veka popularni čizkejk dobio izgled i ukus kakav nam je poznat i danas. Ali čizkejk zapravo dolazi iz Grčke, a Naukratitis je zabeležio prvi recept za kolač od sira 230. godine nove ere, kao desert koji se služio na svadbama. Ovo je najstariji poznati grčki recept i bio je prilično jednostavan. Bilo je potrebno da od sira napravite glatku smesu tako što ćete ga izlupati, tj. umutiti, pa onda dodajte med, brašno i to sve sjedinite. Na kraju ispečete i poslužite kao izvanrednu poslasticu. 

Popularni kolač retko ko će odbiti da jede, a mi vam predlažemo ukusan recept za čokoladni čizkejk koji se pravi sa plazmom. Za pripremu nećete utrošiti puno vremena, a nakon toga samo ostavite da se ohladi. 

  • Sastojci:
  • 80 ml vode
  • 15 g želatina
  • 200 g mlevene plazme
  • 80 g putera
  • 20 g kakaoa
  • 300 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 100 g šećera u prahu
  • malo čokolade za dekoraciju

Priprema:
U vodi rastvorite želatin i ostavite da nabubri. Mleveni keks pomešajte sa puterom, pa dobro sjedinite. Utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom ili providnom folijom. Sipajte keks kao podlogu i dobro utisnite. Stavite u frižider dok napravite fil. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mikserom. Postepeno dodajte kakao i mutite, a zatim želatin otopite na pari i dodajte u smesu. Ponovo sve sjedinite mikserom i sipajte preko keksa. Poravnajte i ostavite u frižideru nekih 3-4 sata. Ukrasite rendanom čokoladom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti