Revani ili ravani u Grčkoj, i rabani u Turskoj je kolač koji se pravi od griza i jogurta, a onda se preliva sirupm sa ukusom citrusa. Na Bliskom istoku je poznat kao basbousa, a u Tunisu i Egiptu harisa ili harisa hloua. Možete da ga ukrasite mlevenim bademima, citursom ili kokosom. U ovom konktetnom receptu se pravi od krem sira, ali ga lako možete zameniti jogurtom. Ovaj kolač su proslavila su braća Hohliuru. Oni su u centralnoj Veriji vodili mlekarsku radnju u kojoj su prodavali jogurte i slakte sirupe. Bili su proizvođači najboljeg ovčijeg jogurta u zemlji, njihov revani je odmah postao popularan i bio je jedan od najvećih uspeha ove mlekare. Ovčiji jogurt bio je tajna njihovog uspeha. Priča se da je originalni recept braći dao Turčin, a prenosio se s kolena na koleno do danas. Braća Hohliuru su terali svakog grčkog poslastičara ne samo da nauči kako da pravi dobar revani, već i da ga razlikuje po sitnim detaljima. Reč revani je persijskog porekla. U Grčkoj postoji neka rasprava između reči ravani ili revani. Prvu preferira jug Grčke, a drugu sever. Jedna legenda kaže da su ovu tortu prvi napravili Egipćani, a druga kaže da je ime moglo biti preuzeto i od pesnika Revanija, koji je živeo u Turskoj između 15. i 16. veka. Ali najverovatnija hipoteza je da se poreklo grčkog revanija može pratiti do rabanija turske kuhinje, jednog od najklasičnijih kolača u vreme Otomanskog carstva. Revani su prvi skuvali osmanski poslastičari kako bi proslavili osvajanje Jermenije u 16. veku. Bitka se vodila kod Revana, glavnog grada zemlje, sada poznatog kao Jerevan i tako je čuveni desert dobio ime.

  • Sastojci: 
  • 150 g brašna
  • 4 jajeta 
  • 200 g krem sira 
  • 200 g šećera u prahu 
  • 200 g griza 
  • 100 ml maslinovog ulja 
  • 10 g praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • Za sirup: 
  • 700 ml vode
  • 800 g šećer
  • kora od 1 pomorandže
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:
U šerpu sipajte vodu, šećer, koru pomorandže i limunov sok. Kuvajte dok ne proključa, a onda ostavite još 7 minuta na šporetu, pa sklonite. Krem sir umutite sa jajima i šećerom u prahu. Dodajte maslinovo ulje, prosejano brašno sa praškom za pecivo, griz, vanilu i so. Mešajte dok ne dobijete gustu smesu bez grudvica. Zatim sipajte u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Ohlađeni sirup sipajte preko vrelog kolača. Isecite i ukrasite korom od pomorandže. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE