Sastojci:

  • 310 g višenamenskog brašna, podeljeno, plus još za posipanje
  • 30 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 1/4 kašičice instant kvasca (1 paket = 7 grama)
  • 80 ml toplog mleka
  • 4 kašike putera, rastopljenog, podeljenog
  • 2 žumanca
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 40 g džema
  • 40 g šećera, za posipanje

Pogledajte kako se prave: 

Recept za domaće krofne sa džemom:

Kako biste napravili krofne, u velikoj posudi za mešanje umutite brašno, šećer, instant kvasca i so. Dodajte toplo mleko, 3 kašike otopljenog putera, 2 žumanca i 1/2 kašičice ekstrakta vanile i snažno umutite da se dobro sjedini. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta, dok se na površini ne stvore mehurići. Dodajte preostalo brašno, dodajući dok testo ne prestane da se lepi za ivice posude (Dodajte poslednje 2 kašike brašna samo ako je potrebno) i mesite u činiji 5 minuta. Ako vam se testo zaista lepi za ruke, lagano ga pospite brašnom, a zatim nastavite da mesite čistim suvim rukama.

Pokrijte posudu najlonskom folijom i ostavite da se diže u rerni na 37 stepeni, 45 minuta ili na sobnoj temperaturi 1 1/2 sat. Obložite pleh papirom za pečenje i zagrejte rernu na 190˚C sa rešetkom u sredini rerne. Izvucite testo na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na nešto manje od pola centimetra debljine. Isecite krugove pomoću čaše. Stavite testo na pripremljen pleh, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu u rerni na 37 stepeni, 20 minuta ili na sobnoj temperaturi 45 minuta. Pecite nepokriveno u sredini zagrejane rerne na 190 stepeni, 10-12 minuta ili dok ne porumene na vrhu. Odmah iz rerne, premažite ih sa preostalom 1 kašikom otopljenog putera i uvaljajte u činiju šećera. Isecite duboki prorez sa strane svake krofne i stavite džem sa kesom za za šlag u svaku. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i krofne sa aromom vanile.

Pročitajte kako da napravite i italijanske krofne

BONUS VIDEO

TikTok/marina_annen Lažne krofne

StvarUkusa