Sastojci:
Za krofne:
- 250 g višenamenskog brašna
- 60 g šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 60 ml punomasnog mleka
- 2 velika jajeta
- 30 g putera, rastopljenog
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- ulje za prženje
Za glazuru:
- 130 g šećera u prahu
- 2 kašike mleka
- 1 vanilin šećer
Recept za krofne sa aromom vanile:
Kako biste napravili ove krofne, prvo pripremite testo, tako što ćete da umutiti brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi pomešajte mleko, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte mokre i suve sastojke. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini na oko 1,5 cm debljine. Isecite krofne rezačem za krofne ili ih oblikujte rukama.
Zagrejte ulje u velikom loncu. Pržite krofne u serijama, okrećući ih, dok ne porumene (oko 1-2 minuta po strani). Izvadite šupljikavom kašikom i ocedite na papirnim ubrusima. U međuvremenu pripremite glazuru tako što ćete da umutite šećer u prahu, mleko i ekstrakt vanile, dok smesa ne postane glatka.
Ohlađene krofne potopite u glazuru i ostavite da višak kaplje. Stavite na rešetku da se stegne. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i italijanske krofne.
Pročitajte i kako se prave najbolje krofne od lisnatog testa punjene osvežavajućim filom od limuna
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem