Sastojci:
Testo:
- 300 g brašna
- prstohvat soli
- pola kašičice praška za pecivo
- 100 g hladnog putera
- 150 g kisele pavlake
- 1 jaje
Fil od pomorandže:
- 3 pomorandže
- 80 g šećera
- 20 g gustina (kukuruznog skroba)
Priprema:
Domaće kiflice sa nadevom od pomorandže su savršena kombinacija prhkog testa i osvežavajuće, aromatične voćne punjenosti. Njihov lagani citrusni ukus i blago hrskava spoljašnost čine ih idealnim desertom uz popodnevnu kafu ili čaj. Ove kiflice su jednostavne za pripremu, a bogat fil od svežih pomorandži daje im posebnu notu koja osvežava nepca.
Bilo da ih pravite za porodično okupljanje, prazničnu trpezu ili samo kao slatki zalogaj za uživanje, ove kiflice će sigurno postati jedan od vaših omiljenih recepata.
Priprema nadeva: Oljuštite pomorandže i iscedite sok (trebalo bi da dobijete oko 200 ml). U šerpi pomešajte sok sa šećerom i stavite na laganu vatru. Pomešajte gustin sa malo soka da se rastvori, pa dodajte u šerpu. Kuvajte uz mešanje dok se nadev ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema testa: U posudu prosejte brašno, dodajte so i prašak za pecivo. Dodajte hladan puter isečen na kockice i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte kiselu pavlaku i umesite glatko testo. Umotajte testo u foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
Formiranje kiflica: Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u krug debljine oko 3 mm. Isecite na trouglove, na svaki stavite malo nadeva i uvijte u kiflicu. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Po želji, pospite šećerom u prahu.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći pužići sa sirom
Kuglice od maskarponea i kafe posute cimetom
Zapečene špagete sa belim mesom i šampinjonima
Banini kolačići sa džemom i pistaćima