Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 200 g mlevenog maka
- 300 ml ključale vode
- 300 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 50 g putera
- 1 jaje
- 2 kašike mleka (za premazivanje)
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Ovi ukusni pužići sa makom su jednostavan i brz desert koji spaja hrskavo lisnato testo i sočan, aromatičan fil od maka. Savršeni su uz šolju čaja ili kafe, a možete ih pripremiti za doručak, užinu ili kao slatko iznenađenje za goste.
Priprema fila od maka: Mak prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, zatim ga procedite. U šerpu sipajte mleko, dodajte šećer i puter, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se puter ne istopi. Dodajte pripremljeni mak, dobro promešajte i kuvajte još 5 minuta uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Oblikovanje pužića: Lisnato testo razvaljajte u pravougaonik debljine oko 3 mm. Premažite ohlađenim filom od maka i pažljivo urolajte u čvrstu rolnu. Oštrim nožem secite pužiće debljine oko 2 cm i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Umutite jaje sa 2 kašike mleka i premažite svaki pužić kako bi dobili zlatnu boju.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi. Ostavite pužiće da se malo prohlade, zatim ih pospite šećerom u prahu i poslužite.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.