Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 200 g mlevenog maka
  • 300 ml ključale vode
  • 300 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 50 g putera
  • 1 jaje
  • 2 kašike mleka (za premazivanje)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Ovi ukusni pužići sa makom su jednostavan i brz desert koji spaja hrskavo lisnato testo i sočan, aromatičan fil od maka. Savršeni su uz šolju čaja ili kafe, a možete ih pripremiti za doručak, užinu ili kao slatko iznenađenje za goste.

Saveti za savršene pužiće:

Možete dodati malo rendane kore limuna ili narandže u fil za osvežavajući ukus.
Ako volite bogatiji fil, možete ubaciti i malo suvog grožđa ili brusnica.
Ovi pužići su najbolji sveži, ali ih možete čuvati u zatvorenoj kutiji do 2 dana.

Priprema fila od maka: Mak prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, zatim ga procedite. U šerpu sipajte mleko, dodajte šećer i puter, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se puter ne istopi. Dodajte pripremljeni mak, dobro promešajte i kuvajte još 5 minuta uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Oblikovanje pužića: Lisnato testo razvaljajte u pravougaonik debljine oko 3 mm. Premažite ohlađenim filom od maka i pažljivo urolajte u čvrstu rolnu. Oštrim nožem secite pužiće debljine oko 2 cm i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Umutite jaje sa 2 kašike mleka i premažite svaki pužić kako bi dobili zlatnu boju.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi. Ostavite pužiće da se malo prohlade, zatim ih pospite šećerom u prahu i poslužite.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Pita sa jabukama kao iz Meka Izvor: Pita sa jabukama kao iz Meka