Sastojci:
- kupovne Rozen kore – 1 pakovanje, oko 8-10 kora
Fil sa makom:
- 500 ml mleka
- 150 g šećera
- 150 g mlevenog maka
- 2 kašike griza
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g putera
Fil sa belom čokoladom:
- 500 ml mleka
- 150 g bele čokolade
- 2 kašike gustina (skrob)
- 100 g šećera
- 100 g putera
Glazura:
- 150 g bele čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema rozen torte:
Rozen torta spada među klasike srpske kuhinje. Pored klasičnog recepta za rozen tortu sada isprobajte i ovaj sa makom.
Fil sa makom: U šerpu sipati mleko i šećer, pa zagrejati do ključanja. Dodati mleveni mak i kuvati na laganoj vatri 2-3 minuta. Umutiti griz sa malo hladnog mleka i dodati u mak, uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Dodati vanilu i puter, mešati dok se ne otopi i sjedini. Ostaviti da se malo prohladi.
Fil sa belom čokoladom: U 400 ml mleka staviti šećer i zagrejati do ključanja. U preostalih 100 ml mleka razmutiti gustin i sipati u ključalo mleko. Kuvati dok se ne zgusne. Dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre i umešati puter dok ne postane glatko.
Slaganje torte: Na tacnu staviti prvu Rozen koru i premazati tankim slojem fila sa makom. Pokriti sledećom korom, pa naneti fil sa belom čokoladom. Nastaviti naizmenično dok se ne potroše svi sastojci, završavajući sa korom.
Glazura: Otopiti belu čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj. Preliti preko poslednje kore i lepo poravnati.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Šareni čizkejk sa borovnicama
Uštipci sa sirom i ljutom paprikom
Kolač sa 2 vrste čokolade i suvim voćem
Slatki kupus sa svinjetinom i paradajz pireom