Kupovne smese od maka umeju da budu pune šećera i aditiva. Zbog toga je najbolje napraviti svoju smesu, odnosno nadev i uvek imati spremno za štrudle, peciva, kolače i torte. Dopašće vam se ukus, a pravi se veoma jednostavno.
- Sastojci:
- 400 g mlevenog maka
- oko 2 čaše mleka
- približno 60 g: suvo grožđe, suva kajsija, brusnice, indijski orah
- 100 g kore limuna/narandže
- 4 kašike meda
- oko 1/4 šolje šećera
- oko 30 g putera
Priprema:
Mak sipajte u šerpu, sipajte mleko i prokuvajte. Zatim procedite. Isecite indijske orahe na male komade. Kajsije iseći na male kockice, ostatak orašastih plodova i suvog voća možete ostaviti cele ili sitnije iseći - po sopstvenom nahođenju. Oceđeni mak vratite u šerpu, dodajte orahe, suvo voće, puter, med i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se puter ne otopi. Smesu čuvajte u frižideru par dana.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem