Kupovne smese od maka umeju da budu pune šećera i aditiva. Zbog toga je najbolje napraviti svoju smesu, odnosno nadev i uvek imati spremno za štrudle, peciva, kolače i torte. Dopašće vam se ukus, a pravi se veoma jednostavno.

  • Sastojci:
  • 400 g mlevenog maka
  • oko 2 čaše mleka
  • približno 60 g: suvo grožđe, suva kajsija, brusnice, indijski orah
  • 100 g kore limuna/narandže
  • 4 kašike meda
  • oko 1/4 šolje šećera
  • oko 30 g putera

Priprema:

Mak sipajte u šerpu, sipajte mleko i prokuvajte. Zatim procedite. Isecite indijske orahe na male komade. Kajsije iseći na male kockice, ostatak orašastih plodova i suvog voća možete ostaviti cele ili sitnije iseći - po sopstvenom nahođenju. Oceđeni mak vratite u šerpu, dodajte orahe, suvo voće, puter, med i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se puter ne otopi. Smesu čuvajte u frižideru par dana.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE