Sastojci:
Za koru:
- 150 g šećera
- 180 g griza
- 80 g kokosovih pahuljica
- 500 ml kefira (ili jogurta)
- prstohvat soli
- 0,5 kašičice sode bikarbone
Sastojci za fil:
- 140 g šećera
- 40 g kukuruznog skroba
- 500 ml mleka
- 40 g kokosovih pahuljica
- po ukusu vanilin šećer
- 500 g krem sira
Sastojci za fil od malina:
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 50 ml vode
- 400 g malina
- 70 g šećera
- 10 g želatina
- 60 ml vode
Dodatno:
- kokosove pahuljice za posipanje
Priprema:
Ovaj kokos kolač sa osvežavajućim filom od malina savršen je izbor za sve koji žele da uživaju u ukusu domaćih poslastica, a uz to je i vrlo dekorativan. Idealan je za slavlje, rođendane ili kao desert za sve prilike, a može se pripremiti u skladu sa postom ili bez glutena, zavisno od vaših potreba.
Kora: U većoj činiji pomešajte šećer, griz, kokosove pahuljice, so i sodu bikarbonu. Dodajte kefir (ili jogurt) i dobro promešajte sve sastojke. Izlijte smesu u podmazan pleh (20x30 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok biskvit ne postane zlatno-smeđi.
Fil: U šerpi pomešajte šećer, kukuruzni skrob i mleko, pa stavite na srednju vatru. Mešajte dok se smesa ne zgusne, a zatim dodajte kokosove pahuljice i vanilu. Skinite sa vatre i u vruću smesu umiješajte krem sir, dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Fil od malina: U manjoj šerpi pomešajte kukuruzni skrob sa vodom, a zatim dodajte maline i šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok se maline ne raspadnu i smesa se ne zgusne. U posebnoj posudi, pripremite želatin prema uputstvu na pakovanju, pa ga dodajte u fil sa malinama. Mešajte dok se želatin ne rastvori. Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu koru premažite filom od krem sira. Preko toga ravnomerno rasporedite fil od malina. Ostavite da se sve ohladi u frižideru pre služenja. Poslužite kolač posut kokosovim pahuljicama po vrhu i uživajte.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.