Sastojci:

  • 400 g lisnatog testa
  • 90 g pavlake
  • 15 g cimeta
  • 300 g smrznutih bobica (višnje, maline ili borovnice)
  • 1 kašika meda
  • 35 g kukuruznog skroba
  • 30 g putera

Priprema:

Ako volite voćne deserte koji se brzo pripremaju, ova lisnata pita sa višnjama će vas oduševiti! Hrskavo lisnato testo u kombinaciji sa sočnim filom od bobičastog voća, meda i cimeta stvara savršen spoj ukusa i tekstura. Bilo da je poslužite uz šolju kafe, kao lagani desert nakon ručka ili kao slatko iznenađenje za goste, ova pita će sigurno osvojiti sve ljubitelje slatkiša.

Voćna kombinacija – Osim višanja, možete koristiti maline, borovnice ili kombinaciju više vrsta bobičastog voća.
Hrskava tekstura – Premazivanje pavlakom pre pečenja daje pitu dodatnu hrskavost i bogatiju aromu.
Prava gustina fila – Kukuruzni skrob pomaže da fil ne bude previše tečan. Ako volite gušći fil, dodajte još malo skroba.
Aromatični dodaci – Po želji, možete dodati malo rendane limunove kore ili vanile za osvežavajući miris i ukus.

Cimet i med daju dodatnu aromu i prijatnu toplinu ukusu, dok kukuruzni skrob pomaže da se fil lepo zgusne i ostane sočan bez curenja. Najbolji deo? Ovaj recept je izuzetno jednostavan, a rezultat je pita sa savršeno hrskavim testom i voćnim punjenjem koje se topi u ustima.

U šerpi otopite puter, dodajte smrznute bobice i med. Kuvajte na srednjoj vatri dok voće ne omekša. Dodajte kukuruzni skrob razmućen u malo vode i kuvajte dok se fil ne zgusne. Ostavite da se prohladi.

Lisnato testo razvucite na pobrašnjenoj površini i isecite na dva dela. Jedan deo premažite pavlakom i pospite cimetom pa rasporedite ohlađeni fil, a drugi deo testa stavite preko njega. Krajeve blago pritisnite viljuškom da se zatvore.

Pitu premažite puterom za dodatnu hrskavost. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne porumeni.

Bonus video

Pita sa višnjama  Izvor:  Pita sa višnjama