Sastojci:

  • 300 ml vode
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike džema (šljiva, kajsija ili po izboru)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika kakaoa
  • 250 g brašna
  • 100 g posne čokolade za glazuru
  • 2 kašike ulja za glazuru

Priprema:

Medeno srce je klasik među kolačima – mekan, sočan i bogat ukusom. Ova posna verzija se pravi bez mlečnih proizvoda i jaja, ali je i dalje neverovatno ukusna, sa mirisom meda, cimeta i čokolade.

Saveti:

Za intenzivniji ukus, koristite džem od šljiva – daje blagu kiselkastu notu koja se savršeno slaže sa čokoladom.
Ako volite hrskavu koricu, pospite seckane orahe ili lešnike preko glazure pre nego što se stegne.
Kolač možete seći na kocke ili praviti mini medena srca pomoću kalupa.

U dubljoj činiji pomešajte vodu, šećer i ulje. Mešajte dok se šećer ne otopi. Dodajte džem, cimet, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite. Postepeno dodajte brašno, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Rernu zagrejte na 180°C. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

Otopite posnu čokoladu sa 2 kašike ulja na pari ili u mikrotalasnoj. Prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite da se stegne.

Bonus video

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima Izvor: Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima