Sastojci:
Suvi sastojci:
- 60 g kakao praha
- 225 g običnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 200 g šećera
Tečni sastojci:
- 240 ml mleka
- 1 kašika sirćeta
- 120 ml biljnog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 180 ml ključale vode
Glazura:
- 150 g tamne čokolade
- 2-3 kašike biljnog ulja
Priprema:
Ovaj čokoladni kolač je izuzetno mekan, bogat i sočan, a priprema se bez jaja. Zahvaljujući kombinaciji kakao praha, mleka i ključale vode, dobija se intenzivan čokoladni ukus i lagana tekstura. Idealan je za ljubitelje jednostavnih, ali savršeno ukusnih poslastica.
Zagrejati rernu na 170°C. Tepsiju dimenzija 20x20 cm obložiti papirom za pečenje.
U posudi pomešati mleko i sirće, pa ostaviti 5 minuta da se aktivira. U drugoj činiji prosejati brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodati šećer i promešati. Dodati biljno ulje, vanilu i mleko sa sirćetom, pa lagano izmešati. Na kraju postepeno dodati ključalu vodu, neprestano mešajući dok se ne dobije glatko testo.
Sipati smesu u pripremljenu tepsiju i poravnati. Peći oko 40-45 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostaviti da se kolač potpuno ohladi pre dodavanja glazure.
Otopiti tamnu čokoladu sa 2-3 kašike biljnog ulja na pari ili u mikrotalasnoj. Preliti ohlađeni kolač glazurom i ravnomerno rasporediti. Ostaviti da se stegne pre sečenja.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.