Sastojci:

Suvi sastojci:

  • 60 g kakao praha 
  • 225 g običnog brašna 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera 

Tečni sastojci:

  • 240 ml mleka 
  • 1 kašika sirćeta
  • 120 ml biljnog ulja 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 180 ml ključale vode

Glazura:

  • 150 g tamne čokolade
  • 2-3 kašike biljnog ulja

Priprema:

Ovaj čokoladni kolač je izuzetno mekan, bogat i sočan, a priprema se bez jaja. Zahvaljujući kombinaciji kakao praha, mleka i ključale vode, dobija se intenzivan čokoladni ukus i lagana tekstura. Idealan je za ljubitelje jednostavnih, ali savršeno ukusnih poslastica.

Saveti za savršen čokoladni kolač:

Koristite kvalitetan kakao – daje bogatiji i intenzivniji ukus.
Ključala voda je ključna – pomaže da kakao otpusti aromu i čini kolač vazdušastim.
Sirće i soda bikarbona – zajedno deluju kao zamena za jaja, dajući kolaču savršenu mekoću.
Ostavite da se hladi – kolač će biti lakši za sečenje i upiti glazuru na pravi način.

Zagrejati rernu na 170°C. Tepsiju dimenzija 20x20 cm obložiti papirom za pečenje.

U posudi pomešati mleko i sirće, pa ostaviti 5 minuta da se aktivira. U drugoj činiji prosejati brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodati šećer i promešati. Dodati biljno ulje, vanilu i mleko sa sirćetom, pa lagano izmešati. Na kraju postepeno dodati ključalu vodu, neprestano mešajući dok se ne dobije glatko testo.

Sipati smesu u pripremljenu tepsiju i poravnati. Peći oko 40-45 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostaviti da se kolač potpuno ohladi pre dodavanja glazure.

Otopiti tamnu čokoladu sa 2-3 kašike biljnog ulja na pari ili u mikrotalasnoj. Preliti ohlađeni kolač glazurom i ravnomerno rasporediti. Ostaviti da se stegne pre sečenja.

Bonus video

najsočniji čokoladni kolač Izvor:  najsočniji čokoladni kolač