Sastojci:
- 300 g brašna
- 150 g šećera
- 100 ml kisele vode
- 100 ml biljnog ulja
- 50 g posnog margarina (ili kokosovog ulja)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- rendana kora pomorandže (opciono)
- prstohvat soli
Priprema:
Bakin kolač je jedan od onih recepata koji nas vraća u detinjstvo – miris hrskavih, toplih pločica širi se kućom, a uz šolju čaja ili kompota stvara savršeni trenutak uživanja. Iako se tradicionalno priprema s mlekom i jajima, postoji odlična posna verzija ovog kolača, koja je podjednako ukusna i hrskava.
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte ulje, otopljeni margarin i kiselu vodu. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Po želji dodajte rendanu koru pomorandže ili malo cimeta.
Zagrejte aparat za bakin kolač i premažite ga malo uljem ili margarinom. Sipajte po kašiku smese u svaku ploču aparata i pecite oko 2-3 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Služite ih tople ili hladne, posute prah šećerom, ili uz džem.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.