Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 150 g šećera
  • 100 ml kisele vode
  • 100 ml biljnog ulja
  • 50 g posnog margarina (ili kokosovog ulja)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • rendana kora pomorandže (opciono)
  • prstohvat soli

Priprema:

Bakin kolač je jedan od onih recepata koji nas vraća u detinjstvo – miris hrskavih, toplih pločica širi se kućom, a uz šolju čaja ili kompota stvara savršeni trenutak uživanja. Iako se tradicionalno priprema s mlekom i jajima, postoji odlična posna verzija ovog kolača, koja je podjednako ukusna i hrskava.

Saveti za savršen posni bakin kolač

Ako želite zdraviju opciju, možete koristiti kokosovo ulje, ali imajte na umu da će malo promeniti teksturu.

Umesto jaja, koristi se kisela voda koja daje testu laganu, vazdušastu strukturu.

Ako želite da kolači budu hrskaviji, nakon pečenja ih ostavite da se ohlade na rešetki. Čuvajte ih u limenoj kutiji kako bi zadržali svežinu.

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte ulje, otopljeni margarin i kiselu vodu. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Po želji dodajte rendanu koru pomorandže ili malo cimeta.

Zagrejte aparat za bakin kolač i premažite ga malo uljem ili margarinom. Sipajte po kašiku smese u svaku ploču aparata i pecite oko 2-3 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Služite ih tople ili hladne, posute prah šećerom, ili uz džem.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena Izvor: Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena