Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 šolje kokosa
- 1 šolja belog šećera
- 2 šolje punomasnog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Ako volite deserte koji se brzo pripremaju, a pritom su sočni i aromatični, ovaj kokos kolač sa punomasnim mlekom biće pravi izbor. Kombinacija kokosa i mleka daje savršeno mekanu teksturu, a dodatak vanile pruža nežnu aromu.
Kalup za pečenje obložite pek papirom ostavljajući ivice da vire oko 5 cm radi lakšeg vađenja kolača. Prethodno zagrejte rernu na 180°C (160°C sa ventilatorom).
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, suvi kokos i šećer. Dodajte punomasno mleko i ekstrakt vanile (ako koristite). Umutite mikserom dok se smesa ne sjedini, ali pazite da ne premešate kako kolač ne bi bio gust. Smesu sipajte u pripremljen pleh. Pecite 45 minuta ili dok čačkalica ne izađe suva.
Ako kolač prebrzo porumeni, lagano ga prekrijte folijom nakon 20 minuta pečenja, a skinite foliju 5 minuta pre kraja.
Po želji premažite topli kolač džemom i pospite prženim kokosom za dodatnu aromu. Kolač je savršen uz popodnevnu kafu ili čaj, a može se dodatno obogatiti s malo rendane čokolade.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Šareni čizkejk sa borovnicama
Uštipci sa sirom i ljutom paprikom
Kolač sa 2 vrste čokolade i suvim voćem
Slatki kupus sa svinjetinom i paradajz pireom