Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šolje kokosa 
  • 1 šolja belog šećera
  • 2 šolje punomasnog mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 

Priprema:

Ako volite deserte koji se brzo pripremaju, a pritom su sočni i aromatični, ovaj kokos kolač sa punomasnim mlekom biće pravi izbor. Kombinacija kokosa i mleka daje savršeno mekanu teksturu, a dodatak vanile pruža nežnu aromu.

Skladištenje:

Sobna temperatura: U hermetički zatvorenoj posudi do 7 dana.

Frižider: Do 10 dana, uz dovođenje na sobnu temperaturu pre serviranja.

Zamrzavanje: Umotajte kriške pojedinačno u plastičnu foliju i zamrznite do 3 meseca. Odmrznite na sobnoj temperaturi.

Kalup za pečenje obložite pek papirom ostavljajući ivice da vire oko 5 cm radi lakšeg vađenja kolača. Prethodno zagrejte rernu na 180°C (160°C sa ventilatorom).

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, suvi kokos i šećer. Dodajte punomasno mleko i ekstrakt vanile (ako koristite). Umutite mikserom dok se smesa ne sjedini, ali pazite da ne premešate kako kolač ne bi bio gust. Smesu sipajte u pripremljen pleh. Pecite 45 minuta ili dok čačkalica ne izađe suva.

Ako kolač prebrzo porumeni, lagano ga prekrijte folijom nakon 20 minuta pečenja, a skinite foliju 5 minuta pre kraja.

Po želji premažite topli kolač džemom i pospite prženim kokosom za dodatnu aromu. Kolač je savršen uz popodnevnu kafu ili čaj, a može se dodatno obogatiti s malo rendane čokolade.

Bonus video

Kokos kolač Izvor: Kokos kolač