Sastojci:

Kore:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 ml mleka
  • 30 ml biljnog ulja
  • 80 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 200 g kuvanog kondenzovanog mleka
  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g pečenog kikirikija

Dekoracija:

  • 200 g otopljene crne čokolade
  • 50 g mlevenog kikirikija

Priprema:

Čokoladna torta sa kikirikijem je desert koji će osvojiti ljubitelje slatkih zalogaja. Kombinacija mekanih kakao kora, bogatog fila od kondenzovanog mleka i hrskavog kikirikija stvara neodoljiv balans ukusa i tekstura. Idealan izbor za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih proslava.

Umesto kikirikija, možete koristiti lešnike ili orahe za drugačiju aromu.

Za intenzivniji ukus, u fil dodajte kašiku ruma ili arome vanile.

Priprema kora: Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati mleko, ulje i prosejano brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Smesu izliti u pleh veličine 34x45 cm obložen pek papirom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta. Ohladiti i okruglom posudom izvaditi kružnu koru, a ostatke isecite na kockice.

Priprema fila: Umutiti šlag dok ne postane čvrst, dodati kuvano kondenzovano mleko i sjediniti. Dodati pečeni, seckani kikiriki.

Slaganje torte: Okrugli stakleni kalup (ili činiju) prečnika 23cm obložite providnom folijom, pa na ivice i dno nanesite malo fila. Zatim izlomljene ostatke kore rasporediti na dno posude. Preliti filom i poravnati. Poklopiti korom i lagano pritisnuti. Sve obložiti providnom folijom i ostaviti u frižideru 2h. Nakon toga tortu izvaditi ali tako da kora bude na dnu i  preliti otopljenom crnom čokoladom i posuti mlevenim kikirikijem. Vratiti u frižider na 1h.

Bonus video

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  Izvor: Najsočnija čokoladna torta bez pečenja