Sastojci:
Kore:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 ml mleka
- 30 ml biljnog ulja
- 80 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 200 g kuvanog kondenzovanog mleka
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g pečenog kikirikija
Dekoracija:
- 200 g otopljene crne čokolade
- 50 g mlevenog kikirikija
Priprema:
Čokoladna torta sa kikirikijem je desert koji će osvojiti ljubitelje slatkih zalogaja. Kombinacija mekanih kakao kora, bogatog fila od kondenzovanog mleka i hrskavog kikirikija stvara neodoljiv balans ukusa i tekstura. Idealan izbor za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih proslava.
Umesto kikirikija, možete koristiti lešnike ili orahe za drugačiju aromu.
Za intenzivniji ukus, u fil dodajte kašiku ruma ili arome vanile.
Priprema kora: Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati mleko, ulje i prosejano brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Smesu izliti u pleh veličine 34x45 cm obložen pek papirom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta. Ohladiti i okruglom posudom izvaditi kružnu koru, a ostatke isecite na kockice.
Priprema fila: Umutiti šlag dok ne postane čvrst, dodati kuvano kondenzovano mleko i sjediniti. Dodati pečeni, seckani kikiriki.
Slaganje torte: Okrugli stakleni kalup (ili činiju) prečnika 23cm obložite providnom folijom, pa na ivice i dno nanesite malo fila. Zatim izlomljene ostatke kore rasporediti na dno posude. Preliti filom i poravnati. Poklopiti korom i lagano pritisnuti. Sve obložiti providnom folijom i ostaviti u frižideru 2h. Nakon toga tortu izvaditi ali tako da kora bude na dnu i preliti otopljenom crnom čokoladom i posuti mlevenim kikirikijem. Vratiti u frižider na 1h.
Bonus video
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju