Slatkiš koji često kupujete sada možete da pripremite kod kuće u vidu torte. Ova Ferero torta je raskošna i za nju će vam trebati malo više vremena, ali rezultat će vas raspametiti. Zasucite rukave i krenite sa pripremom.

Sastojci:

Za kore:

  • 450 g brašna
  • 240 ml toplog mleka
  • sok od 1/4 limuna
  • 65 ga kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 10 g vanilin šećera
  • 250 g šećera
  • 2 jaja
  • 120 ml biljnog ulja
  • 200 ml jake sveže skuvane kafe

Za prvi fil:

  • 4 jaja
  • 300 grama šećera
  • 90 ml vode
  • prstohvat limunske kiseline
  • 400 g putera na sobnoj temperaturi
  • 3-4 kašike čokoladnog krema od lešnika
  • 150 grama mlevenih lešnika

Za drugi fil:

  • 175 ml slatke pavlake
  • 350 g čokoladnog namaza od lešnika

Još:

  • 3 podloge za vafle (oblanda) isečene na veličinu torte
  • 70 ml krema 30%
  • 100 ml crne čokolade

Priprema:

U mlako mleko iscedite sok od limuna i ostavite da odreaguje. Brašno i kakao prosejte u činiju, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli pa sve lepo umešajte. U drugoj činiji umutite jaja sa uljem i mlekom koje ste pomešali sa limunom. Dok mutite postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smese. Dobro sve sjedinite. Zatim dodajte skuvanu kafu jednu šolju. Testo podelite na 2 dela pa pecite u kalupu na 180 stepeni 30-40 minuta.

Za fil razdvojite žumanca od belanaca. U šerpicu stavite šećer, vodu i limunsku kiselinu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori bez mešanja. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite dok ne postanu penasta. Nastavite da mutite i sipajte sirup u tankom mlazu. Mutite maksimalnom brzinom dok se masa ne ohladi na sobnu temperaturu. Potom u tu smesu umešajte i puter. Mutite mikserom. Dodajte i krem od lešnika. 

Kada su kore pečene i skroz ohlađene, odsecite izbočine na korama i isecite svaku na 2 dela po širini. Dobićete ukupno 4 kore.

Slatku pavlaku umutite sa kremom da dobijete još jedan fil.

Ređanje torte: Kora, 2 fil, oblanda, prvi fil nanet poslastičarskim špricem po obodu, a unutra fil broj 2, mleveni lešnici, kora..pa sve ponovo do utroška materijala. Tortu sa svih strana ukrasite ostatkom prvog fila, a odozgo prelijte čokoladom i ukrasite lešnicima i ferero čokoladicama.

Izvor: Stvar ukusa