Iako torta ima 4 kore, vi pečete samo jednu koju delite na 4 dela, tako da vam to olakšava i skraćuje vreme pripreme. Kremasti fil je od pavlake i šećera u prahu. Torta je toliko mekana i ukusna da joj nećete odoleti.
Sastojci:
- 160 g putera
- 180 g meda
- 1,5 kašičice sode bikarbone
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 250 g brašna
- 800 g pavlake
- 10 g vanilin šećera
- 150 g šećera u prahu
Priprema:
Rastopite puter i med na laganoj vatri. Dodajte potom sodu bikarbonu i promešajte. Kuvajte nekoliko minuta dok ne dobije ćilibarsku boju, pa ostavite da se ohladi na soboj temperaturi.
Jaja umutite mikserom sa prstohvatom soli. Zatim postepeno dodajte šećer dok mutite. Umešajte i prethodnu smesu koja se hladila. Sve dobro umutite. Dodajte prosejano brašno pa umešajte žicom. To je smesa za koru.
Veliki pleh obložite pek papirom,istresite smesu pa poravnajte. Pecite 15-20 min na 180 stepeni. Sačekajte da se kora ohladi. Odsecite ivice koje štrče (ali ih sačuvajte), treba da imate savršen pravougaonik. Prececite koru na 2 jednaka dela, a svaki taj deo zasecite (po debljini) uzdužno da od tog dela napravite 2. Imate ukupno 4 kore sad.
Umutite pavlaku sa vanilin šećerom, pa onda postepeno dodajte šećer u prahu i mutite dalje.
Ređajte kora, fil, kora, fil do utroška materijala. Na kraju premažite celu tortu filom. Kore koje ste odsekli usitnite u secku pa ukrasite tortu sa svih strana. Ostavite u frižideru da se stegne jedno 4h.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem