Postaće vam omiljeni desert.
Sastojci:
Za kore:
6 jaja
200 g šećera
100 g putera ili margarina
100 g meda
1,5 kašičica sode bikarbone
700 – 800 g brašna
Za fil:
1 kg kisele pavlake
500 g karamel krema (dulce de leche)
Priprema:
Prvo napraviti karamel: u posudu staviti 350 g šećera, dodati 1 dcl vode, dobro izmešati, kuvati da se šećer istopi i bude gust. Dodati 1 l mleka, 1 kesicu vanilin šećera, 1 kašičicu sode bikarbone. Kada dodamo sodu bikarbonu paziti da masa ne pokipi jer peni kada dodamo sodu bikarbonu. Mešati 3-4 minuta da se masa slegne i kuvati. Na početku kuvanja ređe mešati, ali kako masa bude gušća češće mešati, pri kraju kuvanja stalno mešati da masa ne zagori, a da bude gusta. Dužina kuvanja zavisi od jačine vatre. Ja sam kuvala 1 sat i 10 minuta. Dobićemo gusti karamel, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Dobićemo 500 g karamel krema.
Napraviti korice za tortu: u posudi na tihoj vatri istopiti 100 g meda i 100 g putera ili margarina. Umutiti 6 jaja sa 200 g šećera, dodati istopljeni puter i med. Kuvati masu na pari 10 minuta. Skinuti sa vatre i dodati sodu bikarbonu i brašno. Koliko ćemo brašna zavisi od veličine jaja i od kuvanja mase. Brašno dodajemo malo po malo, zamesiti testo da ne bude ni mekano ni čvrsto. Uviti testo u providnu foliju i ostaviti da stoji 1 sat na hladnom mestu. Odstajalo testo podeliti na 8-10 delova (broj zavisi da li želimo tanje ili deblje korice). Razvaljati koricu na papir za pečenje, staviti na razvaljanu koricu obruč za tortu prečnika 25 cm (ja sam koristila poklopac od lonca), oštrim nožem iseći krug. Staviti da se peče na 180°C 3-4 minuta. Pečeni deo van isečenog kruga ćemo iskoristiti za posipanje torte. Tako ispeći sve korice.
Napraviti fil: u kilogram kisele pavlake dodati hladni karamel i umutiti. Filovati korice u kalupu za torte sa obručem. Staviti 1 koricu preko, 1 kutlaču fila, korica, fil i tako redom. Fil će dodavanjem karamela malo biti ređi ne treba se brinuti jer će to korice sve upiti.
Ostaviti tako filovano da stoji 2–3 sata da korice upiju fil, pa skinuti obruč. Pečene deliće testa van kruga korice samleti i posuti po torti kad skinemo obruč.
Torta je najbolja kad odstoji 2 dana, jer tada se korice zaista sjedine sa filom.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus