Veoma jednostavan i lak recept za desert. Napravite tortu sa orasima u čije korice ne ide ni gram brašna. Fil je standardni od žumanaca tako da garantujemo da će vam se torta baš dopasti.
Ukoliko želite i zdravu varijantu bez šećera, zamenite ga eritritolom.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 80 g šećera
- 3 kašičica limunovog soka
- 150 g mlevenih oraha
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g putera
Priprema:
Odvojite belanca od žumanca. Belanca umutite, dodajte im 40 g šećera i kašičicu limunovog soka pa mutite još. U tu smesu od belanaca pažljivo umešajte mlevene orahe. Podelite smesu na 2 dela. U plehu, koji je obložen pek papirom izručite oba dela smese formirajući krug prečnika 16-18cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C 20-25 minuta. Pustite da se ohladi.
Za to vreme pripremite fil. Skuvajte žumanca sa slatkom pavlakom, dodajte ostatak šećera i limunovog soka. Mešajte dok se ne zgusne. Zatim prebacite fil u činiju i umutite sa puterom. Pustite da se ohladi. Filujte kora, fil, kora fil. Ukrasite čokoladom (opciono). Stavite u frižider na 2-3 sata da se stegne.
U Galeriji ispod pogledajte postupak:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem