Poslastica koju svi koji su je probali opisuju kao "nešto najbolje što ćete ikada probati", poreklo vodi iz Italije, a nosi naziv kao popularna salata "Kapreze". 

Nema brašna i mada je zovu torta, izgledom više podseća na "suvi" čokoladni kolač. Nemojte da vas njen jednostavan izgled zavara, nešto ukusnije zaista nećete probati!

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g putera
  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g krupno mlevenih badema
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Na pari rastopiti puter i čokoladu i pustiti da se ohlade, uz povremeno mešenje da se ne stvori korica. Penasto umešati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni puter i bademe, uz stalno mešanje. Dodati rastopljenu čokoladu.

Penasto umutiti belanca uz prstohvat soli. Lagano pomešati te dve smese. Izliti u kalup za torte, prethodno premazam puterom. Peći oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni C. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa