Poslastica koju svi koji su je probali opisuju kao "nešto najbolje što ćete ikada probati", poreklo vodi iz Italije, a nosi naziv kao popularna salata "Kapreze".
Nema brašna i mada je zovu torta, izgledom više podseća na "suvi" čokoladni kolač. Nemojte da vas njen jednostavan izgled zavara, nešto ukusnije zaista nećete probati!
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 200 g putera
- 200 g tamne čokolade
- 250 g krupno mlevenih badema
- 1 vanilin šećer
- malo soli
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Na pari rastopiti puter i čokoladu i pustiti da se ohlade, uz povremeno mešenje da se ne stvori korica. Penasto umešati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni puter i bademe, uz stalno mešanje. Dodati rastopljenu čokoladu.
Penasto umutiti belanca uz prstohvat soli. Lagano pomešati te dve smese. Izliti u kalup za torte, prethodno premazam puterom. Peći oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni C. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus