Poslastica koju svi koji su je probali opisuju kao "nešto najbolje što ćete ikada probati", poreklo vodi iz Italije, a nosi naziv kao popularna salata "Kapreze".
Nema brašna i mada je zovu torta, izgledom više podseća na "suvi" čokoladni kolač. Nemojte da vas njen jednostavan izgled zavara, nešto ukusnije zaista nećete probati!
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 200 g putera
- 200 g tamne čokolade
- 250 g krupno mlevenih badema
- 1 vanilin šećer
- malo soli
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Na pari rastopiti puter i čokoladu i pustiti da se ohlade, uz povremeno mešenje da se ne stvori korica. Penasto umešati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni puter i bademe, uz stalno mešanje. Dodati rastopljenu čokoladu.
Penasto umutiti belanca uz prstohvat soli. Lagano pomešati te dve smese. Izliti u kalup za torte, prethodno premazam puterom. Peći oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni C. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalni italijanski recept za testo za picu
Domaće kiflice sa filom od ajvara gotove za sat vremena
Zimnica od paprike somborke