Dinastija torta je jedan veoma ukusan kolač, sa mekanim koricama od oraha i belanaca i puno čokoladnog krema. Iako je po sastavu slična Moskva šnitu i Reforma torti po ukusu se ipak malo razlikuje. Ako volite neku od ovih navedenih torti i ovu ćete sigurno. Sva je mekana i nežna, topi se u ustima kad je jedete.
Sastojci:
Za korice:
- 10 belanaca
- 250 g šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike brašna
- 1 mala kašika praška za pecivo
- 200 g seckanih oraha
- 100 g suvog grožđa
Za fil:
- 10 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
- 200 g otopljene čokolade
- 250 g putera
- 500 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kašika gustina
- 1 puding od vanile
- 1 šlag krema od vanile
Za dekoraciju:
- 250 ml pavlake za šlag
- malo seckanih oraha ili čokolade po želji
Priprema:
Odvojte belance i dodajte im limunov sok. Mutite dok ne dobijete penu, pa postepeno dodajte šećer i nastavite sa mućenjem dok ne dobijete gust šlag. U grožđe dodajte brašni i prašak za pecivo, a potom sjedinite sa orasima. U orahe dodajte nekoliko kašika pene od belanaca i dobro sjedinite, nakon čega ćete dodati preostali šne od belanaca. Sve dobro izmešajte. Smesu rasporedite u najveći pleh celom dužinom i pecite na 160 C 15-20 minuta. Za pripremu fila u mleko dodajte šećer, kašiku gustina i puding od vanile koji ste pomešali sa malo mleka, ali ne mutiti.
Mleko zagrejte, pa dodajte puding i sve kuvajte uz mešanje, dok smesa ne postane gusta, pa ostavite da se ohladi. Žumanca pomešajte sa šećerom u prahu i kuvajte iznad ključale vode 3 minuta. Umutiti mikserom dok se smesa ne poveća, pa potom ohladite. Pečenu koru podeltite na tri dela. Pomešajte puding i žumanca i sve izmiksajte. Podeltite smesu, pa u prvu polovinu dodajte puter i otopljenu čokoladu, a u drugu šlag kremu. Smese rashladite u frižideru na pola sata. Prvu koricu premazati žutim filom, pa preko čokoladnim filom. Preko stavite sledeću koru, pa ponovite postupak. Kada ste premazali sve kore ostavite u frižideru na pola sata. Umutite pavlaku za šlag i premažite preko torte koju ćete potom ukrastiti po ukusu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem