Krofne su se pravile još u antičkoj Grčkoj i Rimu, samo što su se tada posluživale kao trake od testa i to obično uz ribu ili sa medom. Zatim su u Srednjem veku počele da se služe kao loptice od testa koje se umaču u šećerni sirup.
U XV veku se ova poslastica raširila Evropom i postala jako popularna u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. I dan danas većina ljudi obožava ovo slatko testo koje može da se napravi na različite načine. Nebitno je da li ih pržite, pečete u rerni, punite džemom i prelivate glazurom, krofne uvek izmame osmeh na lice.
Pomalo zaboravljna tradicija nalaže da se za Srpsku novu godinu služe krofne, a sada napravite malo drugačije. Umesto loptica poslužite krofne koje izgledaju kao lepinje. Kako su se ljudi istrošili za Božić i Novu godinu, krofne su predstavljale jeftin, a ukusan desert. Takođe, u krofnu možete da stavite i novčić.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 300 ml tople vode
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- kora i sok od 1 pomorandže
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika suvog kvasca
Priprema:
U toplu vodu sipajte kvasac, jaje, ulje, sok od pomoranže i rendanu koru pomorandže. Promešajte, pa dodajte brašno i so. Umesite testo. Nauljite ga, a zatim pokrijte i ostavite da odmori sat vremena. Pospite sa malo brašna i kratko premesite. Oblikujte valjak, pa isecite na nekih 8 delova i oblikujte loptice. Svaku rastanjite na veći krug debljine oko 1 cm. Poređajte na pek papir i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoji oko pola sata. Pržite u dobro zagrejanom ulju. Pospite šećerom na kraju.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem