Prave zimske krofne sa jabukom od kojih će zamirisati cela kuća. Testo je predivno i mekano kao pena, a ne trebaju vam ni kvasac, ni jaja ni mleko. Peku se u rerni, pa ne morate da stojite pored šporeta i da pržite.
Sastojci:
- 1 jabuka
- oko 800 g brašna
- 40 g svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 kašičice kurkume
- 100 ml ulja
- 350 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
Još:
- šećer
- cimet
- orasi
Priprema:
Kvasa i šećer pomešajte sa mlakom vodom. Ostavite da nadođe. Zatim dodajte rendanu jabuku, ulje, vanilin šećer, kurkumu, promešajte, pa sipajte brašno i so. Umesite testo i ostavite da nadođe. Premesite, razvucite oklagijom, ne pretanko. Manjom čašicom vadite krofne, slažite na tepsiju i ostavite deset minuta da odstoje. Za to vreme uključite rernu na 200°C.
Krofne namažite uljem, poprskajte vodom, možete odozgo staviti malo šećera i cimeta. Pecite ih oko 20 minuta ili dok blago ne porumene. Vrele poprskajte vodom, uvaljajte u šećer, cimet i orahe.
Izvor: serpica
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa