Samsa je tradicionalna pita koja dolazi iz vranjanskog kraja i svaka Vranjanka je sprema na svoj način, ali postoje 3 sastojka koja se uvek koriste: beli luk, kore i kiselo mleko. Postoji verovanje da mlada devojka koja ne zna da napravi samsu ne može da se uda. 

Sa bakinim receptom ćete je napraviti lako i brzo. Zalijte je kajmakom za što bolji ukus. 

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 300 ml kisele vode ili obične
  • 80 ml ulja
  • 15 g kvasca
  • 9 kašika brašna
  • 200 g kajmaka ili kisele pavlake
  • 200 g kiselog mleka ili jogurta
  • 4 čena belog luka 

Priprema:
Pomešajte izmrvljen kvasac, mlaku vodu i 1 kašičicu šećera. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa dodajte ulje i brašno. Izmešajte da ne bude grudvica. Treba biti kao za palačinke. Svaku koru prelijte sa dve manje kutlače preliva i razvucite po celoj kori. Uvijte u rolnicu. Rolnicu uvijte u krug kao malu pitu. Ređajte u podmazan pleh ili obložen pek papirom. Premažite uljem i pecite oko 35 minuta na 200°C da porumeni. 

U činiji pomešajte kajmak, kiselo mleko i izgnjegen beli luk. Kad se pita ispeče premažite celu pitu. 

Izvor: bakinaidekinakuhinja