Samsa je tradicionalna pita koja dolazi iz vranjanskog kraja i svaka Vranjanka je sprema na svoj način, ali postoje 3 sastojka koja se uvek koriste: beli luk, kore i kiselo mleko. Postoji verovanje da mlada devojka koja ne zna da napravi samsu ne može da se uda.
Sa bakinim receptom ćete je napraviti lako i brzo. Zalijte je kajmakom za što bolji ukus.
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 300 ml kisele vode ili obične
- 80 ml ulja
- 15 g kvasca
- 9 kašika brašna
- 200 g kajmaka ili kisele pavlake
- 200 g kiselog mleka ili jogurta
- 4 čena belog luka
Priprema:
Pomešajte izmrvljen kvasac, mlaku vodu i 1 kašičicu šećera. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa dodajte ulje i brašno. Izmešajte da ne bude grudvica. Treba biti kao za palačinke. Svaku koru prelijte sa dve manje kutlače preliva i razvucite po celoj kori. Uvijte u rolnicu. Rolnicu uvijte u krug kao malu pitu. Ređajte u podmazan pleh ili obložen pek papirom. Premažite uljem i pecite oko 35 minuta na 200°C da porumeni.
U činiji pomešajte kajmak, kiselo mleko i izgnjegen beli luk. Kad se pita ispeče premažite celu pitu.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus