Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA - SAMSA: Ispečenu prelijte sa kajmakom, kiselim mlekom i belim lukom

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Naučite kako se sprema tradicionalna pita - samsa.

Prelivena pita - samsa.jpg Izvor: Bakina i dekina kuhinja

Samsa je tradicionalna pita koja dolazi iz vranjanskog kraja i svaka Vranjanka je sprema na svoj način, ali postoje 3 sastojka koja se uvek koriste: beli luk, kore i kiselo mleko. Postoji verovanje da mlada devojka koja ne zna da napravi samsu ne može da se uda. 

Sa bakinim receptom ćete je napraviti lako i brzo. Zalijte je kajmakom za što bolji ukus. 

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 300 ml kisele vode ili obične
  • 80 ml ulja
  • 15 g kvasca
  • 9 kašika brašna
  • 200 g kajmaka ili kisele pavlake
  • 200 g kiselog mleka ili jogurta
  • 4 čena belog luka 

Priprema:
Pomešajte izmrvljen kvasac, mlaku vodu i 1 kašičicu šećera. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa dodajte ulje i brašno. Izmešajte da ne bude grudvica. Treba biti kao za palačinke. Svaku koru prelijte sa dve manje kutlače preliva i razvucite po celoj kori. Uvijte u rolnicu. Rolnicu uvijte u krug kao malu pitu. Ređajte u podmazan pleh ili obložen pek papirom. Premažite uljem i pecite oko 35 minuta na 200°C da porumeni. 

U činiji pomešajte kajmak, kiselo mleko i izgnjegen beli luk. Kad se pita ispeče premažite celu pitu. 

Izvor: bakinaidekinakuhinja

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti