Popularna torta sa keksom, bez pečenja. Gotova za čas. Torta savršenog preseka, tako da je možete služiti na rođendanima, svečanostima, slavama. Možda zahteva malo više vremena za pripremu,ali trud se isplati.

Sastojci:

Korica:

  • 200g integralnog keksa
  • 100g omekšalog putera
  • 1 velika kašika prah šećera

Borovnica sloj:

  • 300-400g borovnica (mogu i zaleđene)
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike gustina
  • 4 kašike vode

Pistać fil:

  • 250g maskarpone sira
  • 180g pistać krema (umesto njega može i beli krem pa se u njega doda 100g mlevenih pistaća)
  • 300ml slatke pavlake
  • 2 kesice kremfixa

Beli ganaš:

  • 150g bele čokolade
  • 60ml slatke pavlake

Priprema:

Za koricu u seckalici samleti keks, dodati puter i šećer u prahu i sve mutiti dok se smesa ne sjedini. Nakon toga smesu utisnite u kalup prečnika 22cm i odložite u frižider.
Za borovnica sloj skuvati borovnice sa šećerom, limunovim sokom i vanilin šećerom. Kada se šećeri rastvore, ispasirati štapnim mikserom. Zatim gustin pomešati sa vodom i dodati u provrele borovnice, mešati konstantno i kuvati dok se ne zgusne. Prohladite par minuta dok se priprema pistać fil.
Za pistać fil kratko umutite maskarpone sir, dodajte pistać krem i mutite dok ne dobijete gladak fil. Na kraju dodajete neumućenu slatku pavlaku i krem fix i mutite da se sve lepo sjedini. Ukoliko koristite mlečnu slatku pavlaku, prvo nju umutite zasebno pa je onda spojite sa ostakom fila.
Slaganje: pola pistać fila rasporedite po korici, zatim ide sloj od borovnice i staviite u frižider da se hladi 30 min. Onda dodajte drugi deo pistać fila i ponovo odložiteu frižider. Ko želi može odmah borovnica sloj da stavi na koricu, na njega ceo pistać fil i tako da stavi na hlađenje.
Za ganaš u šerpici ili mikrotalasnoj zagrejte slatku pavlaku sa čokoladom, čim se smesa istopi i sjedini, prelijete preko fila i ostavite tortu da se hladi najmanje 3h.

Izvor: Slatka domaćica