Sastojci:

Kora:

  • 4 belanca
  • 100 g šećera
  • 4 žumanca
  • 50 ml biljnog ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika kakaa
  • 70 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevenog keksa

Voćni fil:

  • 150 g malina
  • 2 kašike šećera
  • 500 ml soka od maline ili višnje
  • 70 g kukuruznog skroba
  • 150 ml soka od maline

Fil sa šlagom:

  • 80 g želea od malina ili višanja
  • 250 ml tople vode
  • 350 ml slatke pavlake

Ostalo:

  • 1 pakovanje Jafa keksa
  • 100 g čokolade za dekoraciju

Priprema:

Ako volite osvežavajuće voćne torte sa neodoljivim spojem čokolade i malina, onda je ova Jafa torta pravi izbor za vas. Savršena je za sve vrste proslava ili kao slatko iznenađenje za vaše najdraže.

Saveti za savršenu Jafa tortu:

Maline možete zameniti višnjama ako želite intenzivniji kiselkasti ukus.
Jafa keks možete umočiti u sok ili mleko pre slaganja ako volite mekšu teksturu.
Ostavite tortu u frižideru preko noći kako bi se svi slojevi lepo sjedinili i upili ukuse.

Priprema kore: Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca, ulje i lagano promešati. Sjediniti brašno, kakao, prašak za pecivo, mlevene orahe i keks, pa pažljivo umešati u smesu. Sipati u pleh (20x25 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Priprema voćnog fila: U šerpu staviti maline, šećer i 500 ml soka, pa zagrevati na srednjoj temperaturi. U 150 ml hladnog soka razmutiti kukuruzni skrob, pa dodati u ključali sok uz neprestano mešanje. Kuvati dok se ne zgusne, zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

Priprema fila sa šlagom: Žele preliti sa 250 ml tople vode i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se malo ohladi. Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, pa dodati prohlađen žele i sve dobro sjediniti.

Slaganje torte: Na tacnu staviti koru i premazati je pripremljenim voćnim filom od malina. Preko fila složiti red Jafa keksa (strana sa čokoladom okrenuta gore). Preko Jafa keksa ravnomerno rasporediti šlag. Po želji, dekorisati tortu narendanom čokoladom ili čokoladnom glazurom.
Ostaviti u frižideru najmanje 3-4 sata da se stegne pre služenja.

Bonus video

Čizkejk u čaši Izvor: Čizkejk u čaši