Naučite da napravite odličnu jafa tortu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Kada vam treba neka poslastica za specijalnu priliku jafa torta je pravi izbor, jer ne samo da je ukusna, nego izgleda kao iz poslastičarnice. Mekana kora od belanaca i oraha topi se, a kada pomešate dve različite smese dobijate bogat ukus kremastog fila. Na kraju prelijte čokoladnom glazurom i eto torte koju ćete zavoleti na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanaca
- 160 g šećera
- 100 g brašna
- 250 g oraha
- 12 komada jafa keksa
Za prvi fil:
- 7 žumanaca
- 200 g šećera u prahu
- 300 g putera
Za drugi fil:
- 700 ml mleka
- 80 g pudinga od vanile
- 150 g šećera
- 10 g vanilin šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 30 ml mleka
- 30 ml ulja
Priprema:
Kako se pravi kora za tortu?
Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte brašno i promešajte. Zatim dodajte seckane orahe i opet lagano promešajte. Sipajte u kalup dimenzija 24x32 cm koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 180°C oko 20 minuta. Podelite koru na pola.
Kako da napravite žuti fil za tortu?
Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa stavite da se kuvaju na pari. I dok se kuvaju mutite, pa kad sklonite postepeno dodajte puter. Sjedinite mikserom.
Kako se pravi puding od vanile?
Pudnig, mleko, šećer i vanilin šećer pomešajte i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi.
Ređanje torte:
Ohlađeni puding umutite, pa postepeno dodajte fil od žumanaca i zatim sve sjedinite mikserom. Polovinom dobijene smese premažite koru, poređajte jafa keks, pa zatim premažite drugu polovinu fila. Preko stavite drugu koru. Stavite u frižider na sat vremena.
Ovako se pravi najbolja glazura
Čokoladu, mleko i ulje pomešajte, pa istopite. Sipajte preko torte i pospite bademima u listićima. Vratite u frižider na 15 minuta da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.