Kada vam treba neka poslastica za specijalnu priliku jafa torta je pravi izbor, jer ne samo da je ukusna, nego izgleda kao iz poslastičarnice. Mekana kora od belanaca i oraha topi se, a kada pomešate dve različite smese dobijate bogat ukus kremastog fila. Na kraju prelijte čokoladnom glazurom i eto torte koju ćete zavoleti na prvi zalogaj. 

Sastojci:

Za koru:

  • 7 belanaca 
  • 160 g šećera 
  • 100 g brašna 
  • 250 g oraha 
  • 12 komada jafa keksa

Za prvi fil:

  • 7 žumanaca 
  • 200 g šećera u prahu 
  • 300 g putera 

Za drugi fil: 

  • 700 ml mleka 
  • 80 g pudinga od vanile 
  • 150 g šećera 
  • 10 g vanilin šećera 

Za glazuru: 

  • 100 g čokolade 
  • 30 ml mleka 
  • 30 ml ulja 

Priprema:

Kako se pravi kora za tortu? 

Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte brašno i promešajte. Zatim dodajte seckane orahe i opet lagano promešajte. Sipajte u kalup dimenzija 24x32 cm koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 180°C oko 20 minuta. Podelite koru na pola. 

Kako da napravite žuti fil za tortu? 

Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa stavite da se kuvaju na pari. I dok se kuvaju mutite, pa kad sklonite postepeno dodajte puter. Sjedinite mikserom. 

Kako se pravi puding od vanile? 

Pudnig, mleko, šećer i vanilin šećer pomešajte i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi. 

Ređanje torte: 

Ohlađeni puding umutite, pa postepeno dodajte fil od žumanaca i zatim sve sjedinite mikserom. Polovinom dobijene smese premažite koru, poređajte jafa keks, pa zatim premažite drugu polovinu fila. Preko stavite drugu koru. Stavite u frižider na sat vremena. 

Ovako se pravi najbolja glazura

Čokoladu, mleko i ulje pomešajte, pa istopite. Sipajte preko torte i pospite bademima u listićima. Vratite u frižider na 15 minuta da se stegne. 

Izvor: Stvar ukusa