Napoleon torta može da se napravi na nekoliko načina, a postoji i slana verzija. Lakša priprema je ona bez pečenja, ali kada probate ovu jednostavno nećete moći da joj odolite. Ređaju se slojevi hrskave kore, a preko ide kremasti fil koji podseća na onaj koji se koristi za krempite. Ova torta je toliko jednostavna, a ipak nezaboravna. 

Sastojci:

Za koru:

  • 450 g brašna 
  • 100 g šećera 
  • 25 g putera 
  • 3 jajeta 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • prstohvat soli 

Za fil:

  • 700 ml mleka 
  • 2 jajeta 
  • 100 g šećera 
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 3 kašike brašna 
  • 100 g putera 

Priprema: 

Šta ide u koru za tortu? 

U jaja dodajte šećer i so, pa umutite. Dodajte puter i nastavite da mutite, a zatim sipajte prašak za pecivo. Promšajte i postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite 20 minuta da odmori. Pospite testo brašno, pa isecite na 9 delova. Svaki razvucite što je tanje moguće (ne mora da bude pravilan oblik). Ispecite u suvom tiganju, svaku stranu po 2 minuta. Izvadite, pa preko stavite neku okruglu posudu i isecite višak testa kako bi dobili pravilan oblik kruga. Ostatak testa izblendirajte. 

Kako se sprema fil?

U jaja dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i 3 kašike mleka. Umutite. Kada smesa postane glatka sipajte preostalo mleko, pa promešajte. Kuvajte dok smesa ne postane gusta, uz neprestano mešanje. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temeperaturi. Puter penasto umutite, pa dodajte u fil i dobro sjedinite mikserom. 

Ovako ređajte slojeve za Napoleon tortu: 

Na tanjir namažite malo fila i stavite prvu koru. Premažite filom, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju premažite filom celu tortu i pospite izmrvljenim testom i vrh i ivice. Stavite u frižider na 6-7 sati. 

Izvor: Stvar ukusa