Napoleon torta može da se napravi na nekoliko načina, a postoji i slana verzija. Lakša priprema je ona bez pečenja, ali kada probate ovu jednostavno nećete moći da joj odolite. Ređaju se slojevi hrskave kore, a preko ide kremasti fil koji podseća na onaj koji se koristi za krempite. Ova torta je toliko jednostavna, a ipak nezaboravna.
Sastojci:
Za koru:
- 450 g brašna
- 100 g šećera
- 25 g putera
- 3 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za fil:
- 700 ml mleka
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 3 kašike brašna
- 100 g putera
Priprema:
Šta ide u koru za tortu?
U jaja dodajte šećer i so, pa umutite. Dodajte puter i nastavite da mutite, a zatim sipajte prašak za pecivo. Promšajte i postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite 20 minuta da odmori. Pospite testo brašno, pa isecite na 9 delova. Svaki razvucite što je tanje moguće (ne mora da bude pravilan oblik). Ispecite u suvom tiganju, svaku stranu po 2 minuta. Izvadite, pa preko stavite neku okruglu posudu i isecite višak testa kako bi dobili pravilan oblik kruga. Ostatak testa izblendirajte.
Kako se sprema fil?
U jaja dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i 3 kašike mleka. Umutite. Kada smesa postane glatka sipajte preostalo mleko, pa promešajte. Kuvajte dok smesa ne postane gusta, uz neprestano mešanje. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temeperaturi. Puter penasto umutite, pa dodajte u fil i dobro sjedinite mikserom.
Ovako ređajte slojeve za Napoleon tortu:
Na tanjir namažite malo fila i stavite prvu koru. Premažite filom, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju premažite filom celu tortu i pospite izmrvljenim testom i vrh i ivice. Stavite u frižider na 6-7 sati.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem