Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJI RECEPT ZA KREMPITU: Uz jedan trik korica će biti savršeno hrskava, a evo kako se pravi najkremastiji fil

Autor Marija Brčić

Napravite krempite kao iz najboljeg restorana.

 Krempite Izvor: Shutterstock

Vikend je nekada bio posebno radostan, jer su mame spremale sveže domaće kolače za članove porodice. Vremenom se taj divni običaj gotovo sasvim izgubio, i to iz više razloga - kolači su danas dostupniji nego pre i nemamo previše slobodnog vremena, ali ipak ništa ne može da zameni domaći slatkiš spremljen s puno ljubavi i pažnje.

Krempita je jedan od kolača koji s radošću jedu svi članovi porodice. Ukoliko nemate isproban recept za ovaj kremasti slatkiš, a volite krempitu, napravite verziju koja je bolja od poslastičarske, a datira još iz 1946. godine.

Sastojci:

  • 14 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 2 l mleka
  • 40 g želatina
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 400 g praha za šlag
  • 500 g lisnatog testa

Možda će vas zanimati

Priprema:

Lisnato testo istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 cm), u koji će se stavljati pripremljen krem. Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već "žilava". Za krem pomešati žumanaca, šećer, litar mleka, vanilin šećer i želatin, pa mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta. 

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa preostalim mlekom. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Ostaviti da dobro ohladi i stegne. Odozgo nožem podeliti kolač na parčiće, i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti