Vikend je nekada bio posebno radostan, jer su mame spremale sveže domaće kolače za članove porodice. Vremenom se taj divni običaj gotovo sasvim izgubio, i to iz više razloga - kolači su danas dostupniji nego pre i nemamo previše slobodnog vremena, ali ipak ništa ne može da zameni domaći slatkiš spremljen s puno ljubavi i pažnje.
Krempita je jedan od kolača koji s radošću jedu svi članovi porodice. Ukoliko nemate isproban recept za ovaj kremasti slatkiš, a volite krempitu, napravite verziju koja je bolja od poslastičarske, a datira još iz 1946. godine.
Sastojci:
- 14 žumanaca
- 200 g šećera
- 2 l mleka
- 40 g želatina
- 3 kesice vanilin šećera
- 400 g praha za šlag
- 500 g lisnatog testa
Priprema:
Lisnato testo istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 cm), u koji će se stavljati pripremljen krem. Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već "žilava". Za krem pomešati žumanaca, šećer, litar mleka, vanilin šećer i želatin, pa mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.
Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa preostalim mlekom. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Ostaviti da dobro ohladi i stegne. Odozgo nožem podeliti kolač na parčiće, i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem