Lenja pita je kolač koji godinama prave domaćice u našim krajevima i uz čiji ukus su odrastale ganeracije. Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom i domaćim testom, budi sva čula.
Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za testo, a ovako su je nekada pravile naše bake.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- pola limuna
- prstohvat soli
Za fil:
- 1 kg jabuka
- 1 kašika cimeta
- 3 kašike griza
- 2 kašike masti
Priprema:
Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro isecedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu, dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle. U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamesite testo i podelite ga na dva dela. Polovinu rastanjite na dno pleha, dimenzija 30x40 centimetara i to će biti donja kora. Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomerno ga rasporedite. Drugi deo testa rastanjite, pa ga stavite preko fila. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda još 10 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga secite na kocke željene veličine i po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem