Nekada su leti bili "obavezni" odlasci u poslastičarnice na čuveni letnji desert banana split, a mnogi zapravo ni ne znaju poreklo ove poslastice.

Oko toga odakle orginalno potiče ova poslastica, više od jednog veka spore se dva grada Lotrob u Pensilvaniji i Vilmington u Ohaju.

Naime, 1904. godine, mladi hemičar je u Pensilvaniji eksperimentisao sa novim ukusima i novim tropskim voćem, bananama, i tako je sasvim slučajno nastao banana split.

Samo tri godine nakon njega, 1907. U Vilmingtonu, vlasnik restorana u blizini jednog koledža, naložio je svom osoblju da kreiraju nov, zanimljiv dezert koji bi privukao studente i tako je, ne znajući da ista poslastica već postoji još jednom "kreiran" banana split, a vi ga možete napraviti za tili čas.

Sastojci:

  • 4 banane
  • 12 kugli sladoleda po ukusu
  • 1 kesica šlaga
  • 200 ml mleka
  • 50 g čokolade
  • malo mlevenog keska
  • čokoladni preliv za deserte

Priprema:

Šlag umutite po uputstvu na kesici sa hladnim mlekom. Banane isecite po dužini, i stavite ih na tanjirić ili činiju za posluženje. Između banana stavite po tri kugle sladoleda. Preko svega bogato rasporedite šlag, pospite mlevenim keksom, narendajte čokoladu i sve ukasite prelivom za deserte.

Izvor: Stvar ukusa