Jagode, banane, čokolada i keks... da li postoji bolja kombinacija za letnji kolač bez pečenja? Ono što je super kod ovakvih kolača je to što nema pečenja patišpanja, pa uspeva svakoj domaćici. Samo treba da ređa slojeve i pusti da se ohladi. Počela je sezona jagoda, pa će zbog svežeg voća kolač mirisati jače i biće ukusniji. 

Sastojci:

  • 400 g kakao keksa 
  • 150 ml mleka 
  • 3 banane 

Za fil:

  • 1,5 l mleka 
  • 90 g pudinga od vanile 
  • 200 g šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 200 g jagoda 
  • 160 g nutele 

Za glazuru:

  • 100 g šećera 
  • 50 g kakaoa 
  • 50 ml mleka 
  • 50 g putera 

Priprema:

Kalup obložite pek papirom, pa po dnu poređajte keks koji ste umočili u mleko. Preko stavite banane koje ste isekli na kolutove. U mleko dodajte šećer i puding od vanile, pa kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Odvojite malo smese i u nju dodajte nutelu, pa dobro sjedinite. Iseckajte jagode i dodajte u puding od vanile, pa promešajte. Sipajte preko banana polovinu smese. Preko poređajte keks umočen u mleko. Zatim sipajte čokoladni fil i još jedan red keksa. Preko banane na kolutove i preostali beli fil. Stavite u frižider na 2 sata. 

Šećer i kakao pomešajte sa mlekom, pa kuvajte uz mešanje. Pred kraj dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru još 15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa