Jagode, banane, čokolada i keks... da li postoji bolja kombinacija za letnji kolač bez pečenja? Ono što je super kod ovakvih kolača je to što nema pečenja patišpanja, pa uspeva svakoj domaćici. Samo treba da ređa slojeve i pusti da se ohladi. Počela je sezona jagoda, pa će zbog svežeg voća kolač mirisati jače i biće ukusniji.
Sastojci:
- 400 g kakao keksa
- 150 ml mleka
- 3 banane
Za fil:
- 1,5 l mleka
- 90 g pudinga od vanile
- 200 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g jagoda
- 160 g nutele
Za glazuru:
- 100 g šećera
- 50 g kakaoa
- 50 ml mleka
- 50 g putera
Priprema:
Kalup obložite pek papirom, pa po dnu poređajte keks koji ste umočili u mleko. Preko stavite banane koje ste isekli na kolutove. U mleko dodajte šećer i puding od vanile, pa kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Odvojite malo smese i u nju dodajte nutelu, pa dobro sjedinite. Iseckajte jagode i dodajte u puding od vanile, pa promešajte. Sipajte preko banana polovinu smese. Preko poređajte keks umočen u mleko. Zatim sipajte čokoladni fil i još jedan red keksa. Preko banane na kolutove i preostali beli fil. Stavite u frižider na 2 sata.
Šećer i kakao pomešajte sa mlekom, pa kuvajte uz mešanje. Pred kraj dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru još 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus