Monte kocke su sočan i kremast kolač, veoma sličan ledenim kockama, ali mu je glazura zamenjena čokoladnim prelivom sa eurokremom, nutelom ili nekim sličnim namazom. Mnogi njegov ukus porede sa čoko-moko sladoledom.
Izuzetno lako se pravi i uspeva svima, a idealna je poslastica za tople dane jer je izuzetno lagan.
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašika šećera
- 2 kašike kakaoa
- 2 pune kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike ulja
- 200 ml čokoladnog mleka
Krem:
- 1 l mleka
- 8 kašika gustina
- 8 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 g margarina
Preliv:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g crne čokolade
- 100 g eurokrema
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca i ulje i opet sve izmiksajte. Na kraju dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Pleh premažite uljem, pa pospite brašnom i ravnomerno rasporedite smesu. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Kada je pečena, vrelu koru preliti čokoladnim mlekom i ostaviti da se ohladi. Za fil pomešajte gustin, šećer i malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa skuvajte masu sa gustinom i mešajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se skroz ohladi. Umutite margarin, pa ga dodajte u ohladjen krem i mešajte dok se lepo ne sjedini. Premažite ravnomerno preko kore u plehu i lepo poravnajte. Za preliv zagrejte slatku pavlaku da bude vrela, ali vodite računa da ne provri. Dodajte čokoladu i eurokrem i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Preliti preko kolača kada se malo prohladi i ostaviti ga u frižider na nekoliko sati da se stegne. Nakon toga secite na kocke i služite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus