Ne postoji osoba koja će odbiti ledene kocke. Spada u najlepše kolače, a pri svakom zalogaju se topi. U emisiji "Praktična žena" koju vodi Nataša Pavlović gostovala je blogerka Ružica Lukić koja je specijalno za tu priliku pokazala kako da na najjednostavniji način napravite čuveni kolač. Otkrila je i trik koje će vam dosta pomoći, ne samo kod pripreme ovog kolača, nego kod raznih poslastica. Ako brašno treba da pomešate u mleko, a da vam ne ostanu grudvice, u fil ga dodajte kroz sito. Tako ćete biti sigurni da će fil biti nežan i kremast i bez grudvica. 

Sastojci: 

Za koru: 

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera 
  • 5 kašika brašna 
  • 2 kašike kakaoa 

Za sirup: 

  • 300 g šećera 
  • 250 ml vode 

Za fil: 

  • 1 l mleka 
  • 16 kašika brašna 
  • 16 kašika šećera 
  • 250 g margarina 

Za glazuru: 

  • 100 g čokolade
  • malo ulja
  • malo mleka

Priprema:

Jaja umutite penasto sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno i kakao. Sve vreme mutite. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Šećer pomešajte sa vodom i kuvajte dok ne proključa. Gotovu koru ravnomerno prelijte sirupom. U pola litre mleka razmutite brašno, a presotalo mleko stavite da proključa. Kada proključa dodajte šećer i meašjte dok se ne rastopi. Zatim sklonite sa šporeta, pa kroz sito sipajte presotalo mleko sa brašno. Tako ćete se rešiti grudvica. Vratite na rignlu i sačekajte da prokuva, ali sve vreme mešajte. Dodajte margarin sobne temperature i dobro umutite. Premažite preko kore, a zatim prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se stegne. Čokoladna glazura se pravi tako što se čokolada topi sa malo mleka i malo ulja. 

Savet plus: Ovakvi filovi umeju često da se osete na brašno, ali ako dodate štapić vanile u mleko (pa izvadite kad se skuva) ili 3-4 kesice vanilin šećera dok kuvate, rešićete problem. Fil će bti ukusan i mirisaće na vanilu. 

Izvor: Stvar ukusa