Kad poželite nešto slatko, što u isto vreme i osvežava, neka vaš izbor bude kolač sa čokoladom i pomorandžom, u narodu poznat kao „domaća jafa“. Kolač nije skup, brzo se priprema, te ga mogu spremiti i oni sa manje iskustva, a veoma je izdašan i sočan.
Sastojci:
Za prvi koru:
- 2 jajeta
- 10 kašika brašna
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mleka
- 10 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
Za drugu koru:
- 3 jajeta
- 15 kašika šećera
- 15 kašika brašna
- 15 kašika mleka
- 15 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 200 g šećera
- 100 ml vode
I još:
- 200 g džema od kajsija
- 2 smrznute pomorandže
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
U činiju razbijte jaja, dodajte šećer, brašno, mleko, ulje i prašak za pecivo. Smesu sjedinite varjačom i sipajte u prethodno premazan i brašnom posut pleh, pa pecite na srednje jakoj temperaturi dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije. Na isti način pripremite i drugu koru koju ćete kasnije sjediniti sa filom. Za preliv sipajte vodu i šećer u šerpu, pa stavite da se šećer ušpinuje i kad tečnost počne da peni sklonite šerpu sa vatre. Za to vreme izrendajte smrznute pomorandže (zajedno sa korom), pa ih spustite u ušpinovan šećer. Drugu, deblju koru sitno izmrvite, pa je dodajte šećeru i pomorandžama. U istu smesu sipajte tri kašike džema od kajsija. Dobro sjedinite kašikom. Na koru namažite sloj džema od kajsija, pa preko nje stavite pripremljen fil. U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa rastopite na tihoj vatri. Prelijte glazuru preko kolača i ostavite nekoliko sati da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom