Svaki istinski ljubitelj čokoladnih poslastica, ovoj neće moći da odoli. Kombinacija višanja i čokolade je dobitna, a mekane kore se prosto tope u ustima. Priprema zaista nije komplikovana, a sastojke imate kod kuće. Čokoladni kolač sa višnjama je super za sve vrste proslava. 

Pročitajte i kako možete da zamrznete višnje kako bi uvek imali pri ruci. 

Sastojci:

Za kore:

  • 3 jajeta 
  • 14,5 kašika šećera
  • 14,5 kašika ulja
  • 14,5 kašika mleka
  • 14,5 kašika brašna
  • 3,5 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 500 ml vode
  • 150 g šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 100 g čokolade
  • 500 g očišćenih višanja

Za preliv: 

  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade

Priprema: 

Pomešajte vodu (400 ml) i šećer i kuvajte. Preostalu vodu (100 ml) pomešajte sa pudingom, pa dodajte smesu u vodu sa šećerom i mešajte dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi. 
Odvojte žumanca i belanca, pa belanca umutite sa šećerom, uljem, mlekom, brašnom, kakaom i praškom za pecivo. Na kraju umešajte umućena belanca i lagano sjedinite smesu. Pleh veličine 20×35 cm premažite uljem i pospite brašnom, pa sipajte polovinu smese. Pecite 10 minuta, pa izvadite i rasporedite višnje preko. Zatim izrendajte čokoladu preko i prelijte mlakim filom od pudinga. Sipajte drugu polovinu testa i pecite na 170°C dok ne bude gotovo. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom i sipajte glazuru preko ohlađenog kolača. 

Izvor: Stvar ukusa