Lambada – pored poznate pesme i plesa i ovaj istoimeni kolač budi uspomene na detinjstvo.
Lambada kocke su jedan osvežavajuć kolač idealan za vrele letnje dane. Brzo i lako se sprema, od jednostavnih sastojaka, od kojih većinu već imate kod kuće. Ovo je jedan od onih kolača za koji će svi tražiti parče više.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za prvi krem:
- 1 l soka od narandže
- 3 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
Za drugi krem:
- 500 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1 margarin
I još:
- 10 petit keksa
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Razdvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kada dobijete željenu čvrstinu postepeno dodajte žumanca, kao i brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite. Smesu izlijte u pleh dimezija 20x30 cm obložen pek papirom i pecite dok ne dobije zlatno žutu boju. Dok se kora peče napravite filove. Sok od narandže stavite da provri, odvadite 4 kašike i razmutite puding. Kada provri dodajte puding i šećer. Kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Kada se malo prohladi prelijte preko ispečene kore.
Petit keks namočite u malo mleka, pa poređajte preko fila od pomorandže. Za drugi fil stavite mleko na ringlu, pa kada provri ukuvajte u njega brašno i šećer dok se ne zgusne. Margarin izmiksajte, pa dodajte u fil i mešajte dok se skroz ne istopi. Kada se prohladi sipajte preko keksa. Na kraju otopite čokoladu sa malo ulja i ravnomerno je razlijte preko kolača. Ostavite u frižideru na neka 3-4 sata da se dobro ohladi isecite na kocke i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem