Kad poželite kolač za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena, onda su štrudle sa voćem najbolji izbor. Većina domaćica ima svoj proveren recept, a ovaj za štrudlu sa višnjama od domaćih kora brzo ćete napraviti, sastojci nisu skupi, a izdašna je i može da stoji nekoliko dana.
Omiljeni kolač koji nas vraća u detinjstvo napravite po receptu naših baka.
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml mleka
- 500 g brašna
- pola pakovanja svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- 80 g masti
Za fil:
- 200 g šećera
- 200 g griza
- 500 g višanja
- 1 l vode
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil. U šerpu sipajte višnje, dodajte vodu i šećer i kuvajte dok ne provri. Kad tečnost proključa, dodajte griz, pa vratite posudu na ringlu i kuvajte na slabijoj vatri, sve vreme mešajući kako griz ne bi zagoreo. Ostavite fil sa višnjama da se prohladi. Za to vreme testo podelite na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom i urolajte. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom. Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus