Maj je vreme sočnih, crvenih jagoda i mnogi su jedva čekali da se upuste u avanturu pravljenje kolača od ovog, mnogima, omiljenog voća. Ukusni, sočni rolat napravićete brzo, a idealan je kao lagani desert posle porodičnog ručka ili ako vam dolaze gosti.

Da ga napravite, trebaće vam samo 20 minuta, a možete odmah da ga poslužite nakon pripreme.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 400 g jagoda
  • 150 g šećera u prahu

Priprema:

Uključite i zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite mikserom sneg od belanaca da bude čvrst. U žumanca dodajte šećer i izmiksajte. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo. Polako u smesu sa žumancima i šećerom dodajte naizmenično po kašiku brašna i snega od belanaca, pa lagano umešajte u smesu, varjačom. Plitki pleh od rerne obložite papirom za pečenje, pa izlijte smesu u njega i poravnajte kašikom. Pecite koru 10 minuta.

Kada površina bude zlatna, kora je pečena. Kada je izvadite iz rerne, prebacite koru na čistu kuhinjsku krpu, strana na kojoj je papir mora da bude okrenuta na gore. Vodom navlažite papir za pečenje, jer ćete ga tako lakše skinuti sa kore. Koru urolajte u čistu krpu i ostavite da se malo prohladi. Dok se kora hladi, umutite mikseromn slatku i kiselu pavlaku i dodajte šećer u prahu. Jagode operite, očistite i isecite na komadiće. Odmotajte koru, premažite filom od pavlake, na njega stavite isečene jagode i ponovno zamotajte. Po želji pre služenja ga pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa