Sezona jagoda je počela, pa je vreme i za poslastice sa ovim voćem kome je teško odoleti. Ukoliko vam se jede kremast i sočan kolač koji ćete napraviti "dok trepnete", ovo je upravo takav recept.
Da ga napravite, trebaće vam samo 15 minuta, a onda da imate još samo malo strpljenja dok se stegne u frižideru. Ali kada ga probate, shvatićete da je bilo vredno čekanja.
Sastojci:
- 400 g mlevenog keksa
- 400 g jagoda
- 125 g maslaca
- 1 čaša soka od pomorandže
- 200 g šlaga
- 2 čaše kisele pavlake
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml kisele vode
- 2 kesice želatina
Priprema:
Uzmite okrugli kalup za torte sa stranicama. Keks umutite sa maslacem i dodajte sok od pomorandže. Kada masa postane glatka, na dnu kalupa formirajte koru, lepo je zagladite po vrhu i stavite u frižider dok napravite ostatak kolača. U dublju posudu dodajte šlag, pa ga umutite mikserom sa kisleom vodom da bude čvršći. U drugoj posudi umutite pavlaku sa šećerom u prahu. U šlag dodajte pavlaku, pa sve zajedno sjedinite. Operite jagode dobro i ostavite nekoliko komada za ukrašavanje.
Ostatak jagoda izblendirajte, ocedite višak soka, pa dodajte pavlaci i šlagu. Sve zajedno umutite mikserom da se ujednači. Želatin pripremite kao što piše na uputstvu na kesici. Rastvorite ga u malo vode, sačekajte da nabubri, a onda ga zagrejte na tihoj vatri da se otopi. Polako ga uz mućenje šlaga i jagoda dodajte ovom filu. Izvadite koru iz frižidera i preko stavite fil od šlaga, pavlake i jagoda. Kolač po vrhu ukrasite komadima jagoda. Stavite ga u frižider i ostavite da se stegne oko dva sata.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem