Sezona jagoda je počela, pa je vreme i za poslastice sa ovim voćem kome je teško odoleti. Ukoliko vam se jede kremast i sočan kolač koji ćete napraviti "dok trepnete", ovo je upravo takav recept.
Da ga napravite, trebaće vam samo 15 minuta, a onda da imate još samo malo strpljenja dok se stegne u frižideru. Ali kada ga probate, shvatićete da je bilo vredno čekanja.
Sastojci:
- 400 g mlevenog keksa
- 400 g jagoda
- 125 g maslaca
- 1 čaša soka od pomorandže
- 200 g šlaga
- 2 čaše kisele pavlake
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml kisele vode
- 2 kesice želatina
Priprema:
Uzmite okrugli kalup za torte sa stranicama. Keks umutite sa maslacem i dodajte sok od pomorandže. Kada masa postane glatka, na dnu kalupa formirajte koru, lepo je zagladite po vrhu i stavite u frižider dok napravite ostatak kolača. U dublju posudu dodajte šlag, pa ga umutite mikserom sa kisleom vodom da bude čvršći. U drugoj posudi umutite pavlaku sa šećerom u prahu. U šlag dodajte pavlaku, pa sve zajedno sjedinite. Operite jagode dobro i ostavite nekoliko komada za ukrašavanje.
Ostatak jagoda izblendirajte, ocedite višak soka, pa dodajte pavlaci i šlagu. Sve zajedno umutite mikserom da se ujednači. Želatin pripremite kao što piše na uputstvu na kesici. Rastvorite ga u malo vode, sačekajte da nabubri, a onda ga zagrejte na tihoj vatri da se otopi. Polako ga uz mućenje šlaga i jagoda dodajte ovom filu. Izvadite koru iz frižidera i preko stavite fil od šlaga, pavlake i jagoda. Kolač po vrhu ukrasite komadima jagoda. Stavite ga u frižider i ostavite da se stegne oko dva sata.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus